Проєкт Читомо і PEN «Слова і кулі» вийде друком у форматі книжки

Проєкт Читомо і PEN «Слова і кулі» вийде друком у форматі книжки

В Україні виходить друком збірка інтерв’ю з українськими письменниками та журналістами, які стали військовими та волонтерами «Слова і кулі».

До видання увійдуть розмови з людьми, які «роками творили український літературний процес і розвивали українську журналістику, а тепер перетворилися з оповідачів на суб’єктів історій – тих, хто оберігає наше теперішнє й робить можливим наше майбутнє».

 

Усього до книжки увійшли 24 розмови. Майже два десятки із них протягом червня 2022-травня 2023 року публікувалися на сайті «Читомо». Героями цих розмов стали: Артем Чапай, Галина Крук, Андрій Любка, Тетяна Огаркова і Володимир Єрмоленко, Богдан Коломійчук, Ярина Чорногуз та інші. Прочитати ці інтерв’ю можна за посиланням.

 

Ще п’ять ексклюзивних інтерв’ю – із Павлом Вишебабою, Дмитром Лазуткіним, Лесею Ганжею, Федором Шандором та Олександром Михедом – були записані спеціально для книжки.

 

«Багато письменників зізнаються, що в перші дні повномасштабного вторгнення розчарувалися в тому, що робили до того. Мова враз виявилася безсилою перед ешелонами військ і свистом ворожих ракет. Їм знадобилися тижні й місяці, щоб наново перевідкрити мову, повернути собі здатність писати, ословлювати дійсність», – зазначає координаторка проєкту та інтерв’юерка Наталя Корнієнко.

 

За її словами, ці розмови писалися за дуже різних обставин. Іноді хтось із героїв виходив на зв’язок просто з окопу, хтось по кілька разів був вимушений переносити дзвінок, щоб потім все ж знайти час між бойовими завданнями, хтось між записом і публікацією тексту отримав поранення. Двоє героїв цієї книжки – Вікторія Амеліна та Максим Кривцов – загинули через російську агресію.

 

 

Передмову до видання під назвою «Такі, як були. Зовсім інакші» написав письменник і волонтер Сергій Жадан, який і сам невдовзі планує приєднатися до війська. 

 

«Ми не були в такій близькості до смерті, не мали такої кількості болю, не стикалися з таким концентрованим злом. Тепер у нас усе це є, тепер ми все це бачили. І це головна зміна, яка з нами сталася і яка нас виповнює. Можна спробувати про це поговорити. Головне – знайти необхідні слова. І гідного співрозмовника», – зауважує Жадан.

 

Проєкт з’явився з ініціативи культурно-видавничого медіа «Читомо» та Українського ПЕН і став можливим за сприяння Національного фонду на підтримку демократії (NED). Наразі серія інтерв’ю «Слова і кулі» на сайті «Читомо» триває.

 

Книжка «Слова і кулі» вийшла у видавництві Vivat і надійде у продаж 14 червня 2024 року. Передзамовити її із 20% знижкою можна вже зараз на сайті видавництва.

 

Як повідомлялося, нещодавно Читомо запустило проєкт «Вітрина новинок-2024» у зміненому форматі.

Оригінал статті на Suspilne: Проєкт Читомо і PEN «Слова і кулі» вийде друком у форматі книжки

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"