Закинуту харківську друкарню перетворили на артпростір

Закинуту харківську друкарню перетворили на артпростір

У закинутій друкарні, 125-річній пам’ятці архітектури Харкова, запрацював новий культурний центр DRUK.

Мета творців центру — реставрувати будівлю та зробити її головним культурним осередком в одному з найстаріших районів Харкова, а також розвивати саму вулицю.

 

У 1898 році на вулиці бульвар Гончарівський, 10/2 (на той час вулиця Конєва) побудували червоноцегляну друкарню, у якій понад сто років видавали книжки, газети та журнали. Спочатку типографія працювала для товариства «Друкарня С.П. Яковлєва». Тоді це була одна з найбільших друкарень у Харкові. У 1924–1934 роках добудували третій поверх і запустили вантажний ліфт. У 2010 році «Харківська друкарня № 2» перестала існувати.

 

 

«Місце зберегло цей друкарський дух. Крім того, мені подобається район, де знаходиться приміщення, — старий центр з невисокими будівлями. І все, що навколо цієї будівлі, друку та культурного центру, — частина однієї історії», — вважає кураторка проєкту з відновлення Ольга Ситник.  

 

За два місяці до повномасштабного вторгнення почали облаштовувати артцентр. Встигли провести лише презентацію альбому композитора ХСПД. У травні 2023 року простір відкрився знову.

 

Нині в артпросторі працює виставка «31 лютого. Спогад». Також планують облаштувати театральне приміщення, а у підвалі Мистецьке укриття — приміщення як для подій, так і для цивільного захисту.

 

Перші резиденти — галерея «Творче нежить». Надалі збираються співпрацювати з театром «Нафта».

 

 

Зараз будівлю готують до реставрації, якою займається компанія Alter Development. Нині розробляють концепцію будівлі, після чого почнуть працювати над ескізним проєктом.

 

Команда планує більшу частину приміщень віддати під культурні ініціативи, решту здаватимуть в оренду соціально відповідальним бізнесам, з якими збігатимуться цінності.

 

Керівниця культурного центру Ольга Ситник вважає, що у цьому районі немає «сполучного елементу для того, щоб із цього всього створити одну цілісну, а головне — живу історію»

 

«Зробити так, щоб туди заходили нові цікаві проєкти й бізнеси, щоб люди, коли йдуть до нашого центру, могли дорогою заходити в кафешки, музеї, відпочивати та включатися в якісь активності. Всі в цьому районі стають стейкхолдерами його розвитку», — розповідає Ольга.

 

Як повідомлялося, у Бібліотеці КПІ відкрили перше в Україні смартукриття Clust Space для студентів.

 

 

Світлини: Денис Клименко

 

Джерело: Ґвара Медіа

Оригінал статті на Suspilne: Закинуту харківську друкарню перетворили на артпростір

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"