Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся «Вінграновський Art Fest»

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся «Вінграновський Art Fest»

У Первомайську — у рідному місті Миколи Вінграновського — четвертого листопада відбувся артфестиваль, присвячений творчому надбанню митця. Захід розділили на чотири локації, які уособлювали чотири аспекти феномену письменника-шістдесятника.

Про це кореспондентам Суспільного розповіла співорганізаторка «Вінграновський Art Fest» Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця — чотири кольори, якими організатори позначили тематичні зали фестивалю: синій, жовтий, білий та червоний.

«Синій — улюблений колір Вінграновського. Тут відбувалися наймасштабніші події фесту, зокрема церемонія відкриття, концерти та вистави».

У «жовтій» залі відбувалися публічні зустрічі, виступи діячів культури і науки, читання поезії, а також лекції і дискусії. «Біла» — територія візуального мистецтва, а на «червоній» зустрілися друзі та знайомі Миколи Вінграновського, які ділилися спогадами про митця.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Обговорення життя та творчості Вінграновського, 4 дистопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Прикрим відкриттям для організаторів фестивалю стало те, що не всі земляки письменника-шістдесятника знали про життєвий шлях і творче надбання Вінграновського. Тому планують зробити фестиваль традиційним.

«Він вийшов настільки вдалим, що я думаю його можна зарахувати в проєкт, який в цьому році започаткований, самостійний проєкт, в майбутньому традиційний. Все почалося з ідеї, оскільки Вінграновський така видатна постать і він народився саме в нашому місті, але виявляється не всі мешканці, не всі жителі Первомайська навіть знають, хто такий Вінграновський і чим він займався», — розповіла співорганізаторка «Вінграновський Art Fest» Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Актори на сцені «Вінграновський Art Fest», 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

«Ми хотіли показати його не тільки як письменника, поета-шістдесятника, видатного актора, режисера, а саме як історичну постать, якою можна пишатися. Це наше коріння, наша історія».

Історія фестивалю почалася зі співпраці з режисером «ШЕ.Fest» Сашком Висоцьким. У грудні 2022 року разом з ними команда «Вінграновський Art Fest» організувала творчий волонтерський проєкт «Різдво для нескорених». Таким чином утворився творчий тандем і співпраця над фестивалем, присвяченим митцю-шістдесятнику.

«З Сашком і його командою київською ми об’єднали зусилля: ми більше в Первомайську, а вони вже на дві локації працювали — і в Києві, і приїжджали в Первомайськ в процесі організації. А вчора ми всі зібралися разом і втілили нашу мрію», — сказала Катерина Баранюк.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Презентація портретів митця, 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Під час фестивалю представили вистави, картини, присвячені Вінграновському. Для глядачів грав гурт «Крутий заміс».

«Хлопці настільки круто виступили! Звучання традиційних інструментів у сучасній обробці».

«Цей проєкт об’єднав і волонтерів, і медійних, творчих людей, і місцеву владу. Цей симбіоз дав нам змогу створити фестиваль», — сказала співорганізаторка заходу.

Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся "Вінграновський Art Fest"

Виступ гурту, 4 листопада 2023 року. Фото: Катерина Баранюк

Загалом, за приблизними підрахунками організаторів, фестиваль зібрав близько трьохсот людей на всіх локаціях.

«Як для першого проєкту, який не рекламувався в повну силу, то на захід прийшла дуже велика кількість людей. Я думаю, що якби рекламна кампанія була розгорнута в повному обсязі, ще більше людей прийшло б. Фідбек був — людям такого роду заходи подобаються. Їх зараз не вистачає», — розповіла Катерина Баранюк.

Хто такий Микола Вінграновський

  • Микола Вінграновський (1936 – 2004) – український прозаїк, поет, режисер, актор, сценарист, перекладач. Народився у селі Богополь (зараз це сучасне місто Первомайськ Миколаївської області).
  • У творчому доробку Миколи Вінграновського налічується 8 поетичних книжок, 6 збірок віршів і більше десятка оповідань для дітей, 7 видань прози, роман «Наливайко» та історичний нарис «Чотирнадцять столиць України». Як режисер і сценарист письменник також створив 5 художніх та 8 документальних фільмів, був одночасно режисером і актором у художніх стрічках «Берег надії» (1967 р., роль Вацлава Купки) і «Дума про Британку» (1970 р., роль Несвятипаски).
  • У грудні 1997 року Микола Вінграновський отримав звання заслуженого митця України, а роком пізніше став членом комітету Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка. 26 травня 2004 року 68-річний письменник помер після тяжкої хвороби. Похований на Байковому кладовищі у Києві.

Світлана Кльосова, Максим Місайлов

suspilne.media

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Чотири аспекти феномену митця. На Миколаївщині вперше відбувся «Вінграновський Art Fest»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"