У 2023 році державні архіви оцифрували у 15 разів більше документів, ніж у 2018

У 2023 році державні архіви оцифрували у 15 разів більше документів, ніж у 2018

Після початку нової фази російсько-української війни темпи оцифрування державних архівів значно зросли. Про це Державна архівна служба України повідомила у відповідь на інформаційний запит Читомо.

Згідно з даними Державної архівної служби, станом на 1 січня 2024 року державні архіви оцифрували 3,5 % документів і 47 % описів справ на документи Національного архівного фонду, що зберігаються у 7 центральних держаних архівах України та 25 державних архівах областей й Києві. Центральні державні архіви, що якими управляє Державна архівна служба України, оцифрували 8,8 % документів Національного архівного фонду та майже 80 % описів справ на документи фонду. 

 

У Державній архівній службі повідомили, що до 2019 року оцифрування архівних інформаційних ресурсів відбувалося повільними темпами: на початок 2019 року держархіви оцифрували 207 221 документ і 58 537 описів справ на документи. 

 

Щоб пришвидшити оцифрування, Державна архівна служба України й американська корпорація FamilySearch International у червні 2020 року уклали меморандум про співробітництво. Станом на кінець 2023 року 22 державні архіви також уклали угоди з FamilySearch International. У службі повідомляють, що це значно пришвидшило оцифрування архівів.

 

Упродовж 2021 року Державна архівна служба розробила програму оцифрування архівів на 2022-2025 роки. Її затвердили наприкінці 2021 року. У програмі беруть участь усі центральні державні архіви, державні архіви областей, столиці, галузеві державні архіви Міністерства оборони України й Міністерства закордонних справ України. Разом із державними архівами оцифруванням такоє займаються Державний центр збереження документів Національного архівного фонду, Благодійний фонд «Меморіал Голокосту «Бабин Яр», Мукачівська греко-католицька єпархія тощо. 

 

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну темпи оцифрування архівних інформаційних ресурсів значно зросли: за 2022-2023 роки оцифрували 843 667 документів і 60 953 описи справ на документи. Лише у 2023 році державні архіви оцифрували 586 762 документів, що у 15 разів більше, ніж у 2018 році — тоді кількість оцифрованих документів становила 37 904 одиниць.

 

Загальна кількість оцифрованих архівів станом на початок 2024 року становить понад 1 414 000 документів та 167 000 описів справ на документи. 

 

У 2023 році українські архіви виконали 342 388 запитів:

 

  • 185 006 запитів соціально-правового характеру (стосовно інформації про реєстрацію актів цивільного стану та національність; трудовий стаж та розмір заробітної плати; політичні репресії та розкуркулення; участь у підпільному та партизанському русі у період Другої світової війни; перебування на окупованій території, в евакуації, примусове вивезення до Німеччини, присвоєння нагород і медалей, наукових ступенів та вчених звань, навчання тощо);

 

  • 78 569 майнових запитів;

 

  • 37 861 тематичний запит про виявлення відомостей про реорганізацію, ліквідацію підприємств, установ та організацій, зміни в адміністративно територіальному поділі, історію культових споруд, відомості з краєзнавчої тематики тощо;

 

  • 35 879 біографічних запитів щодо пошуку інформації про перебіг життя та уточнення біографічних фактів фізичних/історичних осіб тощо;

 

  • 5 073 генеалогічних запитів.

 

Як повідомлялося, Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України зберігає понад 500 фондів українських літературних діячів.

 

Нагадаємо, у 2021 році в Харківському Літмузеї оцифрували експонати. Тоді ж  Музей книги та друкарства в Острозі оцифрував рукописи за сприяння музейників зі США.

 

Чільне фото: hmarochos.kiev.ua

 

Оригінал статті на Suspilne: У 2023 році державні архіви оцифрували у 15 разів більше документів, ніж у 2018

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"