У Національному музеї літератури України відбулась міжнародна літературно-культурна подія «Українська поезія…

У Національному музеї літератури України відбулась міжнародна літературно-культурна подія «Українська поезія…

По це повідомили на сторінці Національного музею літератури України у фейсбуку.

«У Національному музеї літератури України відбулась міжнародна літературно-культурна подія «Українська поезія війни у перекладах французькою мовою», під час якої було презентовано першу двомовну книгу «In principio erat Verbum: Ukraina. La poesie de guerre» = «In principio erat Verbum: Україна. Поезія війни» In principio erat Verbum. Ukraine. Poetry of war, надруковану видавництвом «Астролябія» .

Це знакове видання антології української поезії під час війни, упорядником якого став кандидат технічних наук, підполковник ЗСУ Володимир Тимчук. Над антологією працював великий колектив авторів, редакторів, перекладачів — понад два роки. Як заначив пан Володимир, «Книга – є ініціативою авторів і перекладачів створити серію двомовних антологій про перші 100 днів чинної фази довготривалої агресії росії проти України, тобто від 24 лютого 2022 року». Проєкт антології продовжується і в майбутньому видання будуть англійською, німецькою, іспанською та італійською мовами, аби кожен день весни 2022 року був висвітлений для іноземного читача, що є вкрай важливим для України.

«У цій книзі з нотками війни у найширшій палітрі соборного слова – понад 100 авторів, серед яких – кількадесят учасників бойових дій, і п’ятеро поетів залишилися на полях січі навічно…» – з передмови Володимира Тимчука.

Вітальні слова під час презентації виголосили президентка Асоціації викладачів французької мови України Тетяна Гейко та Регіональний директор агенції з питань франкофонії в Центральній та Східній Європі Мохамед Кетата.

Лунала поезія українських авторів в оригінальному звучанні та у французьких перекладах. Живе поетичне слово звучало від: Олександра Букатюка, Валентини Давиденко, Олени О’Лір, Юлії Бережко-Камінської, Наталвї Дзюбенко-Мейс, Євгена Єльпітіфорова, Анни Плетньової та Ії Ківи. Поезія у форматі відеозапису надійшла від Максима Лижова та Марі Ермель.

Про важливість антології, поетичні тексти як історичні свідчення, актуальність видання білінгви живого часу, часові та геолокаційні обмеження видання, редагування та переклади говорили перекладач, заступник голови Київської письменницької організації Дмитро Чистяк, письменниця Марі Франс-Клер, професор Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Галина Драненко, головний редактор журналу «Оксамит» та очільниця журналу «Жінка» Тамара Маркелова та військовий дипломат Петро Канана. Про художню концепцію антології розповів художник, доктор мистецтвознавства, професор Володимир Стасенко.

Під час заходу перекладала кандидатка філологічних наук, доцентка Тетяна Качановська«, — йдеться у повідомленні.

Пресслужба НСПУ

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Національному музеї літератури України відбулась міжнародна літературно-культурна подія «Українська поезія…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"