У Держкомтелерадіо розповіли, як формують комітети присуджуваних ним премій

У Держкомтелерадіо розповіли, як формують комітети присуджуваних ним премій

Державний комітет телебачення і радіомовлення України розповів, скільки літературних премій організовує і назвав суми винагород переможцям. Про це комітет повідомив у відповідь на інформаційний запит Читомо.

Держкомтелерадіо організовує 5 конкурсів, дотичних до літературної й журналістської сфер.

 

 

Премію імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності присуджують щороку у розмірі 10 тисяч гривень у кожній з чотирьох номінацій:

 

  • за найкращу публікацію у друкованих ЗМІ; 
  • за найкращий твір у телевізійній сфері; 
  • за найкращий твір у радіомовній сфері; 
  • за найкращу наукову роботу в інформаційній сфері.

 

У 2023 році на участь у конкурсі подали 23 творчі роботи. 

 

Премію Кабінету міністрів України імені В’ячеслава Чорновола за найкращу публіцистичну роботу в галузі журналістики щороку присуджують з винагородою у розмірі 20 тисяч гривень. У 2023 році 29 номінантів надіслали 17 робіт.

 

Склад комітетів премій імені І. Франка та В. Чорновола оновлюють згідно з пропозиціями громадських організацій, а також представників Держкомтелерадіо, Мінкульту, Міносвіти та НСЖУ.

 

Премію Кабміну України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей присуджують щороку у 4 номінаціях: 

 

  • літературні твори для дітей та юнацтва; 
  • художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва; 
  • театральні вистави для дітей та юнацтва; 
  • художні та анімаційні фільми для дітей та юнацтва. 

 

У 2023 році на участь у конкурсі подали 56 робіт. Грошова винагорода становить 20 тисяч гривень.

 

 

Комітет цієї премії діє на громадських засадах, а його склад затверджує голова та віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. Держкомтелерадіо ж організовує роботу комітету.

 

 

Премію Кабміну імені Максима Рильського присуджують щороку у номінаціях: 

 

  • за переклад українською мовою творів видатних зарубіжних авторів; 
  • за переклад творів українських класиків та сучасних авторів.  

 

Грошова винагорода премії становить 20 тисяч гривень.

 

У 2023 році до Держкомтелерадіо подали 15 творів від 16 перекладачів. 

 

 

Комітет цієї премії — тимчасовий дорадчий орган Кабінету міністрів України. Його склад затверджує Кабміну, персональний склад комітету затверджує його голова, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України. 

 

«У разі потреби до складу комітету можуть вноситися зміни. Держкомтелерадіо здійснює організаційне, інформаційне і матеріально-технічне забезпечення діяльності комітету», — повідомили в установі.

 

У 2024 році перелічені премії вручатимуть після проведення конкурсу.

 

 

Окрім того, від 2009 року присуджують щорічну премію президента України «Українська книжка року», грошова винагорода якої становить 100 тисяч гривень.

 

Премію присуджують: 

 

  • за видатні досягнення у галузі художньої літератури  — книжковому виданню творів класичної або сучасної української прози, поезії, українських перекладів художньої літератури; 
  • за вагомий внесок у розвиток українознавства — книжковому виданню творів, які формують знання про Україну, її народ, історію, культуру, науку, довідковому, енциклопедичному, краєзнавчому або картографічному виданню, виданню іншого твору україністики; 
  • за сприяння у вихованні підростаючого покоління —  книжковому виданню творів дитячої літератури, посібнику або підручнику для дошкільників, учнів чи студентів. 

 

Склад комітету премії затверджує президент. Після смерті голови комітету Івана Драча склад комітету не затверджений.

 

Згідно з підрахунками Читомо, упродовж 2014-2023 років у преміях «Українська книжка року», імені Лесі Українки та імені Максима Рильського найчастіше перемагали книжки видавництв «НК-Богдан», «Апріорі», «Ранок» та «Астролябія». Найчастіше номінували видання від «Часу майстрів», Vivat, «Видавництва Старого Лева», «НК-Богдан», «Астролябії», «Дніпра», «Гамазина», «Фоліо», «Ранку» та «Карпат».

 

Як повідомлялося, нещодавно Держкомтелерадіо знайшов три книгарні-порушники, що продавали російські книжки.

 

Оригінал статті на Suspilne: У Держкомтелерадіо розповіли, як формують комітети присуджуваних ним премій

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"