Оголошено довгий список номінантів Букерівської премії

Оголошено довгий список номінантів Букерівської премії

13 письменників потрапили до довгого списку Букерівської премії (Booker Prize). Про це йдеться в повідомленні, опублікованому 27 липня пресслужбою Фонду Букерівської премії, однієї з найпрестижніших нагород у галузі літератури англійською мовою.

Сполучене Королівство представляють три письменники. Це британець японського походження Кадзуо ІсігуроУ 1989 році отримав Букерівську премію за роман “Залишок дня”, а в короткий список потрапляв в цілому три рази. У 2017-му році йому було присуджено Нобелівську премію з літератури., а також Сунджів Сахота і Френсіс Спаффорд.

Британський паспорт мають ще два учасники з довгого списку – канадка Рейчел Каск і письменниця з Сомалі Надіфа Мохамед.

Від США боротьбу продовжать чотири учасники: Річард Пауерс, Меггі Шіпстед, Натан Гарріс і Патриція Локвуд. Два останніх автори потрапили в цей перелік з дебютними роботами.

Відразу два письменники – Деймон Гелгут і Карен Дженнінгс – представляють Південно-Африканську Республіку, Анук Арудпрагазам – Шрі-Ланку, а Мері Лоусон – Канаду.

Довкгий список Букерівської премії:

  • Анук Арудпрагазам, “A Passage North” (Шрі-Ланка);
  • Рейчел Каск, “Second Place” (Канада);
  • Деймон Гелгут, “The Promise” (ПАР); Натан Гарріс, “The Sweetness of Water” (США); Кадзуо Ісігуро, “Klara and the Sun” (Великобританія);
  • Карен Дженнінгс, “An Island” (ПАР)
  • Мері Лоусон, “A Town Called Solace” (Канада);
  • Патриція Локвуд, “No One is Talking About This” (США);
  • Надіфа Мохамед, “The Fortune Men” (Великобританія);
  • Річард Пауерс, “Bewilderment” (США);
  • Сунджів Сахота, “China Room” (Великобританія);
  • Меггі Шіпстед, “Great Circle” (США);
  • Френсіс Спаффорд, “Light Perpetual” (Великобританія).

Голова журі, американський історик і письменник, викладач Гарвардського університету Майя Джасанофф звернула увагу на самобутню мову відібраних творів. “Одна річ, яка об’єднує ці книги – це можливість занурити читача в незвичайну розповідь, і зробити це за допомогою вправного, самобутнього звучання. Під час пандемії особливо актуально зазначити, що у всіх цих книгах є важливі відомості про природу спільнот – від крихітних і відокремлених до невимірних пристроїв кіберпростору”, – прокоментувала вона позицію колег.

У журі цього року входять письменник Чігозі Обіома і Роуен Вільямс, колишній архієпископ Кентерберійський.

Книги, які потрапили в довгий список, були відібрані зі 158 творів, опублікованих у Великобританії та Ірландії з 1 жовтня 2020 року. Короткий перелік, до якого увійдуть 6 з 13 письменників, оприлюднять 14 вересня, а ім’я володаря нагороди та призу £50 тис. (1 млн 857 тис. грн) – на початку листопада.

Що відомо

  • Букерівська премія була заснована у 1968 році. Вперше її вручення відбулося в 1969-му. До 2013 року ця нагорода присуджувалася авторові, що проживає в одній з країн Співдружності, Ірландії чи Зімбабве. Однак потім журі дозволило претендувати на неї письменникам з інших країн за твір, написаний англійською мовою та опублікований в Сполученому Королівстві.
  • 14 липня на сайті Букерівської премії оголосили новий склад журі сезону 2021/22 року та відкрили прийом заявок на участь. Вперше журі міжнародної премії, яку вручають за найкращий художній твір, перекладений англійською мовою, очолив професійний перекладач з Ірландії Френк Вінн.
  • У 2019 році цю премію отримала Ольга Токарчук за роман “Бігуни” (перекладачка Дженніфер Крофт).
  • У 2020 році Букерівську премію отримав автор роману “Вночі вся кров чорна” Девід Діоп.

Читайте також

Оригінал статті на Читомо: Оголошено довгий список номінантів Букерівської премії

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"