Любко Дереш досліджує феномен Української мрії у межах нового проєкту

Любко Дереш досліджує феномен Української мрії у межах нового проєкту

Письменник Любко Дереш оголосив флешмоб-дослідження «Моя Українська Мрія». Про це Читомо повідомили співорганізатори флешмобу.

Його присвятили до 30-річчя Незалежності України, щоб дослідити феномен Української мрії і те, як вона змінювалася протягом 30 років.

 

«30 років тому Україна відновила свою Незалежність. Покажімо те, що робить нас незалежними українцями. Що робить нас сильною, дружньою нацією з унікальною історією, котра має чим здивувати світ. Мріймо сміливо. Мріймо нестримно і щедро. Мріймо про своє, особисте, але й мріймо про загальне, спільне: спільну державу, спільну Європу, спільний світ», − закликав письменник.

Любко Дереш проводить дослідження у межах мультимедійного проєкту «Мрійники ХХІ». Кінцевим результатом стане документальний фільм-портрет про людей, які у 1980-90-их роках, під тиском заборон та під наглядом КДБ, творили українську культуру. У фільмі уже знялися: співачка і телеведуча Анжеліка Рудницька, співачка Марія Бурмака, письменниці Ірен Роздобудько і Катерина Бабкіна, рок-гурт «Брати Гадюкіни», акторка Анна Кошмал. Режисери фільму: Руслан Арітович та Альона Алимова. Наразі зйомки тривають. Побачити стрічку можна буде наприкінці жовтня.

 

Першу частину дослідження письменник провів у форматі публічного форуму «Мрійники: Листи до Всесвіту» за участю правозахисників, екоактивістів, філософів, культурологів. Під час форуму відомий митець Влодко Кауфман провів перфоменс на тему сучасної російсько-української війни та окупації Криму. Усі три частини обговорень та перфоманс можна переглянути за посиланням.

«Моя українська мрія – це мрія про країну освічених, мислячих людей. Щоб було, як у фантастичних книжках про щасливе майбутнє, де скрізь літають екологічні і безшумні екіпажі, здіймаються висячі сади, височіють півпрозорі вежі і сфери – мрію про країну, в якій кожна людина стає справжнім творцем, мудрим, знаючим, люблячим…», − поділився мрією Дереш.

 

Нещодавно Любко Дереш запустив у соціальних мережах флешмоб, під час якого опублікував родинне фото, на якому він у дев’ятому класі з дідусем Євгеном. Світлину зробили 1 вересня 1998-го року біля Львівського фізико-математичного ліцею.

«У цей день для мене відкрився інший світ, світ за межами мого рідного міста Пустомити. Я наважився поступати у ліцей саме з подачі дідуся Євгена і зміг це зробити за його підтримки…», − пояснив Дереш.

 

Долучитися до флешмобу-дослідження можна, показавши у соціальних мережах знакові речі, які асоціюються із Українською мрією, і розповівши їхні історії: фото першої вишиванки, фото з «Червоної Рути», альбом улюбленої української музики, синьо-жовтий прапорець, який ви бережете з часів Дня злуки і «живого ланцюга» у 1990-му, чи навіть шматочок поваленого під час Євромайдану пам’ятника Леніну. Будь-що, з чим асоціюється Українська мрія. У дописі до фото розповісти, що зображено на ньому і відповісти на такі питання:

 

  • Якою є Українська мрія для вас?
  • Які у вас сподівання на майбутнє?

 

До тексту варто додати слова «Долучаюся до флешмобу «Моя #УкраїнськаМрія». Також у дописі слід позначити трьох друзів, щоб передати естафету далі.

 

Нагадаємо, нещодавно перший роман Дереша «Культ» увійшов у сотню знакових українських повістей і романів.

 

Оригінал статті на Suspilne: Любко Дереш досліджує феномен Української мрії у межах нового проєкту

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"