В Італії видали книжку про етнографію України

В Італії видали книжку про етнографію України

Наукове дослідження про етнографію і антропологію України видали італійською мовою. Про це повідомило Посольство України в Італії на своїй фейсбук-сторінці.

Книжку «Українська етнографія та антропологія. Студії та дослідження з кінця XVIII століття до початку 90-х років XX століття» Тамара Михайляк. Її продають у італійських онлайн-магазинах за ціною близько 18 євро. Вона вийшла у італійському видавництві «CISU», що спеціалізується на науковій літературі.

«Інтерес до усних джерел, до святково-обрядових звичаїв йшов паралельно з колекціонуванням різноманітних творів традиційного народного декоративного мистецтва, отже між етнографією та музеєзнавством виник тісний зв’язок. Починаючи з другої половини XIX століття, етнографічний артефакт поступово здобував важливе місце у вітринах музеїв. Значну роль у розвитку етнографічного музейництва відігравали приватні колекціонери, які також брали участь у пропаганді численних виставкових заходів організованих як в Україні, так і за її межами на рубежі ХІХ-XX століть. Ці заходи зазвичай передбачали експонування українських народних традицій, вони дали значний поштовх для розвитку місцевого краєзнавства», − йдеться у анотації.

 

У праці йдеться також про інституціоналізацію етнографії в академічній галузі, яку радянська влада в Україні на початку ХХ століття піддала ідеологічно-політичним обмеженням, у зв’язку з цим «дослідження радянського періоду мали переважно описовий характер».

 

Тамара Михайляк − докторка філософії за спеціальністю Соціологія та соціальні дослідження, приват-доцентка Кафедри культурної антропології Неаполітанського університету імені Федеріко II, керівниця секції Східна антропологія Мультимедійного антропологічного музею (МАМ). Сфера наукових зацікавлень: історія української та російської етнології, візуальна антропологія, урбаністичні та міграційні студії. Це друга книжка Тамари Михайляк, що вийшла італійською. У 2017 році видали її працю «Імперія у дзеркалі. Антропологія, етнографія та фольклор у побудові національної культурної ідентичності за часів царської Росії 1700-1900 роках».

 

«Праця є однією з перших та найбільш ґрунтовних наукових робіт з етнічної історії України, традиційно-побутової культури та українського народного мистецтва виданих в Італії, італійською мовою. Авторка зробила спробу простежити історичну, культурну і методологічну основу етнографії на тлі впливу політичних та соціальних чинників», − прокоментували в посольстві.

 

Додамо, торік в Італії видали роман про Голодомор в Україні та словник сучасної української мови.Також у 2018 році вийшла історія України у перекладі сербською мовою.

Оригінал статті на Suspilne: В Італії видали книжку про етнографію України

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"