В український прокат виходить фільм про сина Франка

В український прокат виходить фільм про сина Франка

В український прокат виходить біографічна драма «Інший Франко» режисера Ігоря Висневського. Про це повідомляє дистриб’ютор Adastra Cinema на своєму сайті. 

Фільм розповідає про долю сина великого «Каменяра» Івана Франка — Петра. 

 

Петро Франко заснував скаутську організацію «Пласт», започаткував авіацію в Галицькій Армії. Також був письменником, перекладачем, науковцем, який мав 36 наукових патентів на винаходи, депутатом Верховної Ради УРСР. Він був репресований радянською владою, вивезений у Сибір, але по дорозі загинув при невідомих обставинах. 

 

 

Серед акторів, які зіграли в історичному фільмі:

 

  • український актор театру В’ячеслав Довженко зіграв головну роль Петра Франка (також грав у фільмах «Кіборги» та «Обмін»);
  • актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв (стрічки «Мамай», «Хайтарма», «Додому», «Захар Беркут», «Пульс», «Мирний-21»);
  • акторка й заслужена артистка України Надія Левченко (грала у фільмі «Відблиск»);
  • акторка Ірина Кудашова (зірка серіалу «Школа» та майбутнього фільму «Смак Свободи»).

 

Стрічка описує історію дружби, суперництва і кохання сина видатного «Каменяра» — Петра Франка. Разом зі своїм другом Андрієм Грищуком вони пройшли крізь буремні роки й події, стояли біля джерел скаутської організації «Пласт», боролися за кохання однієї жінки, були військовими льотчиками, рятувалися з літака у полум’ї, вибиралися із полону, не дали загинути від голоду дітям в радянському Харкові. У фільмі розкриваються ролі головних героїв під час Другої світової війни.

 

Саундтрек до фільму «Інший Франко» — українська народна пісня «Розпрощався стрілець» у виконанні «Піккардійської Терції» 2020 року.

 



 

Виробництво здійснює Ganza Film за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України. Знімання проходили у 2019 році в Києві на одному із павільйонів заводу «Кузня на Рибальському», у Львові у Стрийському парку і меморіальному музеї «Дім Франка». Автори фільму проводили консультації з внуками Петра Франка та працівниками музею.

 

«Найбільшу допомогу нам надали онуки Петра Франка — це гілка Галущаків. Крім того, є родина Тихолозів, які опікуються будинком Франка у Львові — це великий сучасний музей, і вони також нам багато розповідали стосовно Петра», — розповів режисер Ігор Висневський.

 

Для фільму збудували репліку літака Першої світової війни моделі «Альбатрос». Літак позначений бортовим номером LVGC-15960, з яким літав і Петро Франко.

 

Як повідомлялося, 11 серпня 2021 року на 90-му році життя помер онук Івана Франка — громадський діяч Роланд Франко. Він був кандидатом технічних наук, дипломатом, Головою правління Міжнародного фонду Івана Франка, популяризатором творчості письменника.

 

 

Чільне фото: фейсбук-сторінка «Інший Франко»

Оригінал статті на Suspilne: В український прокат виходить фільм про сина Франка

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"