Волонтерський рух. Більше, ніж вірші: «Вишийте, мамо, бронежилет» зібрала понад 400…

Волонтерський рух. Більше, ніж вірші: «Вишийте, мамо, бронежилет» зібрала понад 400…

Поетична збірка поета й освітянина Богдана ТОМЕНЧУКА «Вишийте, мамо, бронежилет», яка побачила світ наприкінці 2023 року у видавництві «Discursus», уже зібрала на потреби армії понад 400 тисяч гривень. Це яскравий приклад того, коли поезія не лише дарує читачам емоційну й інтелектуальну насолоду, а й збирає кошти для оборони країни.

Після презентації видання в Івано-Франківську її автор вирушив у благодійний тур малими й великими населеними пунктами України, де кожна продана книжка перетворилася на донат для потреб ЗСУ. Творчі вечори відбулися вже у більш як 20 містах: Коломиї, Городку (Львівщина), Тернополі, Чорткові, Заліщиках (Тернопілля), Чернівцях, Богородчанах, Рівному, Галичі, Тисмениці, Снятині, Рогатині, Отинії, Городенці, Рожнятові, Верховині, Надвірні, Долині, Калуші, Косові й інших. Усі зустрічі з поетичним словом Б. Томенчука проходили з аншлагами. Попереду – презентація книжки в Києві, тож збір коштів триває.

– Кошти, зібрані раніше на презентації книжки, вже передали на фронт, – коментує пан Богдан. – Розпочали збір п’ятої сотні тисяч гривень. І це не якась самоціль. Це мова не про мене й мої вірші. Йдеться про те, що людям страшно залишатися наодинці зі своїми роздумами й проблемами, й вони бодай на якихось годинку-півтори раді бути при купі, відчувати, що їхні серця б’ються у тім самім темпоритмі, що й серця інших. На самоті колективна віра не народиться. А без неї перемоги не буде…

Б. Томенчук наголошує, що всі презентації, звісно, відрізняються одна від одної, проте атмосфери цих зустрічей схожі.«З першим вдихом засльозилися очі, і з останнім видихом, з останнім словом людина не повертається до звичного стану, душі залишаються відкритими одна до одної й до світу, – каже поет. – Випадки бувають дуже різні. На одній презентації сиділа жінка за пультом звукооператора й було зрозуміло, що їй надзвичайно важко боротися зі своїми сльозами. З’ясувалося, що півтора року тому загинув її чоловік, але й досі його тіло з фронту так і не привезли… В іншій залі підходять до мене сестри-близнючки й кажуть: «Наш тато загинув, ми вам дякуємо, бо нам здалося, що ті вірші про нього». Це багато варте. Або в іншому місті підходить священник. У мене є такий «йоржистий» вірш «Отче наш». Я кажу йому: «Отче, будемо дискутувати навколо «Отче наш»? Він відповідає: «Ні. Я хотів би, щоб його послухав кожен священник з нашої території, тому що Бог – це не дідусь, який сидить на хмаринці і тріпає ногами. То набагато глибше й вище». Це дуже складні презентації. Завжди собі кажу, що нікому тут не важко так, як їм там, на фронті».Поет наголошує, що основна місія українського письменника під час війни – насамперед бути українцем. Зауважує, що повномасштабне вторгнення росії, звичайно, мало вагомий вплив на його творчість. «Інколи відчувалося, що душа не хоче бачити жодних інших азимутів, окрім азимута війни. З тих віршів жоден не роблений, не писаний спеціально. Умовно кажучи, кожен із них приснився. І навіть якщо хтось десь хотів би побачити пафос, – там його немає. Це так говорила моя душа в дуже конкретний час тоді. Можна нескінченно шліфувати тексти, але все-таки те, що було спочатку, найправдивіше. Бували ночі, коли писалося і по два вірші. Не чути болю свого сусіда, не чути болю свого народу – це гріх, якщо тобі Бог дав можливість про це розказати. Може, тому багато з цих поезій ставали піснями буквально на другий день після опублікування».

«Вишийте, мамо, бронежилет» – це 13-та поетична збірка Богдана Томенчука. Автор каже, що вже працює над наступною книжкою віршів, адже в його шухлядах лежить чимало рукописів, та й переповнені зали свідчать про те, що люди потребують слова.

Ольга МОНЧУК, редактор відділу газети “Галичина”

galychyna.if.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Волонтерський рух. Більше, ніж вірші: «Вишийте, мамо, бронежилет» зібрала понад 400…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"