Бібліотеки Польщі, Німеччини та США: де можна знайти українські книжки

Бібліотеки Польщі, Німеччини та США: де можна знайти українські книжки

За дні війни багато українців були змушені залишити територію України та виїхати за кордон. Зараз вони позбавлені не лише домівки, але й можливості задовольнити свої культурні потреби, зокрема через доступ до літератури.

На цьому наголосила народна депутатка України Ірина Констанкевич у своєму дописі у Facebook.

Зокрема, як зазначає нардеп, відповідно до опитування «Дослідження доступності української книги за кордоном», проведеного дослідницькою агенцією InfoSapiens на замовлення УІК, у якому взяли участь майже 200 бібліотек Польщі, Німеччини та США, 74% їхніх книгозбірень мають українську книгу.

До того ж третина або й половина бібліотек цих країн мають у наявності нові українські книжки, видані за 2019-2021 роки. Зокрема йдеться про 46% бібліотек Польщі, 35% бібліотек Німеччини та 38% найбільших бібліотек Сполучених Штатів Америки.

Для того, щоб відвідати бібліотеку або скористатися її послугами за кордоном, не потрібно бути громадянином країни або мати дозвіл на перебування. У більшості держав світу відвідування читальних залів (часто навіть університетських) не вимагає жодних додаткових документів – читацьких квитків, студентських посвідчень тощо. Проте для можливості взяти книжку додому діють інші правила.

«Для тих, хто перебуває зараз у Польщі, Німеччині чи США і хотів би мати доступ до книжок українською мовою, ми підготували перелік із 38 бібліотек у цих країнах, які точно мають у наявності останні надходження українських книжок», – зазначила Ірина Констанкевич.

Отож, українські книголюби, які змушені були виїхати за кордон через війну, мають нагоду знайти українські книжки в бібліотеках ПольщіНімеччиниСША. А ось тут – перелік книжок, які останнім часом надходили до цих бібліотек.

volynnews.com

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Бібліотеки Польщі, Німеччини та США: де можна знайти українські книжки

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"