SHUM у чартах, “Скіфське золото” в Україні: згадуємо 10 культурних перемог 2021 року

SHUM у чартах, “Скіфське золото” в Україні: згадуємо 10 культурних перемог 2021 року

В останні дні року паралельно з пригадуванням ваших особистих перемог Суспільне Культура пропонує згадати й ті, які цьогоріч здобували улюблені артисти або українська спільнота.

Журналістка Олеся Котубей зібрала 10 культурних перемог року — тут є і кліп для Lil Nas X, і Леся Українка, і навіть премія для премії. Поїхали!

Рекорд KAZKA у YouTube

Гурт KAZKA встановив рекорд серед українськомовних пісень на YouTube – у лютому кліп на пісню “Плакала” зібрав понад 360 млн переглядів. На час написання цього матеріалу відео має 397 млн переглядів. Це абсолютний рекорд для пісень українською мовою!

Читайте Гурт KAZKA випустив новий альбом та презентував нове лого

150 років з дня народження Лесі Українки

25 лютого, у день її народження, відкрили мистецький проєкт “Леся Українка: 150 імен” в Українському домі, презентували повне академічне нецензуроване видання її творів у 14 томах, яке можна знайти у вільному доступі на сайті Українського інституту книги, а Мінкульт разом з агенцією Postmen створили характерний візуальний стиль до святкування, брендбук та графічні матеріали якого може завантажити кожен охочий.

Читайте Виставка “Леся Українка: 150 імен” нагороджена у трьох номінаціях Effie Awards Ukraine

10 культурних перемог 2021 рокуСуспільне

Тріумф Go_A

На Євробаченні-2021 гурт Go_A посів 5 місце, але цього разу такий результат можна прирівняти до перемоги. Після виступу гурт залетів на першу сходинку міжнародного чарту Spotify. Потім пісня “Shum” стала першою українською піснею, яка потрапила до чарту Billboard. Безліч відео у TikTok та понад мільйон підписників на Spotify – небачений раніше для українського гурту результат.

Читайте Go_A стали першими українцями у чарті Billboard. Чому це важливо, але не так, як раніше

Оксана Линів — перша!

Українська диригентка Оксана Линів стала першою жінкою, яка диригувала оркестром за 145-річну історію оперного фестивалю у німецькому Байройті. У жовтні вона стала першою жінкою-диригенткою концерту до річниці ООН. Окрім цього, Линів стала музичною директоркою італійського Teatro Comunale Bologna, в якому в різні століття ставили світові прем‘єри своїх творів Россіні, Белліні, Доніцетті, Верді і Ваґнер. Також цього року президент Зеленський вручив пані Линів орден княгині Ольги ІІІ ступеня.

Читайте Оксана Линів стала директоркою одного з провідних театрів Італії

10 культурних перемог 2021 року

Культура українською

16 липня запрацювали нові норми мовного закону — всі театральні вистави, концерти, телетрансляції та екскурсії мають “говорити” українською. Конституційний суд вважає загрозу українській мові рівносильною загрозі національній безпеці країни. 14 липня КСУ визнав закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної” таким, що відповідає Основному закону України.

Читайте “Є закон, давайте підтримку”. Театри Харкова — про нові норми “мовного закону” і переклад вистав

10 культурних перемог 2021 рокуВВС

Не просто премія

У серпні Шевченківська премія отримала нагороду світової дизайн-премії Red Dot Award. Це перша премія за бренд, отримана Україною. І це перша у світі культурна інституція, що отримала нагороду за бренд. Раніше нагородою відзначали редизайн таких відомих брендів, як Volkswagen, Philips, Wacom, SHKODA та інші.

Читайте Шевченківська премія стала першою культурною інституцією світу, яка отримала премію за бренд

10 культурних перемог 2021 рокуПресслужба

“Повернемо “скіфське золото”, а потім і Крим”

У жовтні апеляційний суд Амстердама оголосив рішення у справі щодо колекції скіфського золота, яку ще до окупації Криму Росією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі. За рішенням суду колекція повернулася до України. У твіті-подяці з цієї нагоди президент Зеленський написав: “Ми завжди повертаємо своє. Спочатку повернемо “скіфське золото”, а потім і Крим”.

Читайте “Скіфське золото”, яке не золото. Топ-5 реліквій, які повернуться в Україну з Нідерландів

10 культурних перемог 2021 року

“Носоріг” — найкращий фільм

Фільм Олега Сенцова про бандитські дев’яності визнали найкращим на Стокгольмському міжнародному кінофестивалі. У листопаді кримінальна драма отримала головний приз фестивалю — “Бронзового коня”, а в номінації “Найкращий актор” переміг виконавець головної ролі Сергій Філімонов. В українському прокаті фільм з’явиться 17 лютого 2022 року.

Читайте Деромантизація кримінального світу. Рецензія на фільм “Носоріг” Олега Сенцова

Розривна кліпмейкерка

Найбільше перемог на світовій арені цього року здобули не українські музиканти, а українська кліпмейкерка. Таню Муіньо знімала кліпи для Katy Perry, Cardi B, Yungblud та дуету Post Malone та The Weeknd. Але найбільше визнання їй принесло відео на пісню Montero для репера Lil Nas X. Це відео стало флагманським в межах релізу його дебютного альбому. За нього Муіньо отримала вже три нагороди MTV Video Music Awards, нагороду MTV Europe Music Awards 2021 та, найголовніше, номінацію на “Греммі”.

Читайте Кліп українки Таню Муіньо номінували на “Греммі-2022”

Нова спадщина ЮНЕСКО

Кримськотатарський орнамент Орьнек та знання про нього внесли до списку всесвітньої нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Орнамент компонує елементи рослинних та геометричних форм, може бути як симетричним, так і асиметричним. Орьнек використовують для декору одягу, взуття, головних уборів, у ювелірних прикрасах, на керамічному та металевому посуді, виробах з деревини, хатньому приладді, в оздобленні меблів, килимових покриттях.

Читайте Орьнек — у всьому. Як на Херсонщині зберігають кримськотатарські традиції

Оригінал статті на Читомо: SHUM у чартах, “Скіфське золото” в Україні: згадуємо 10 культурних перемог 2021 року

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"