32 роки тому почалося падіння тоталітарного режиму в Чехословаччині

32 роки тому почалося падіння тоталітарного режиму в Чехословаччині

Події у Словаччині були схожими на те, як проходила українська Революція гідності в 2014 році. Різке поліцейське придушення дозволеної студентської демонстрації 17 листопада 1989 року в Празі призвело до падіння комуністичної системи в тодішній Чехословаччині протягом кількох тижнів.

Ці події ще називають “Ніжна революція” (або Оксамитова революція).

Цей день є Днем боротьби за свободу та демократію в Чехії та Словаччині. Але що цікаво, сьогодні ж відзначається Міжнародний день студентів і пов’язане це свято також із Чехословаччиною.

28 жовтня 1939 року в Празі відбулася демонстрація студентів із нагоди 21-ї річниці заснування Чехословацької Республіки. У той же час демонстрація переросла у протест проти нацистської окупації Богемії, Моравії та Сілезії. На зборах був убитий учень пекарні Вацлав Седлачек, а студент медичного факультету Ян Оплетал отримав важкі поранення. 17 листопада рейхпротектор наказав закрити чеські університети та школи-інтернати. Цей день відзначається світовою громадськістю з 1941 року як Міжнародний день студента.

З нагоди 50-річчя цих подій 17 листопада 1989 року в Празі відбувся дозволений студентський захід. Активісти запрошували не просто пом’янути у тих подіях студентів, а й висловити гасла за свободу та демократію.

Студенти вирушили в напрямку Вишеграда заздалегідь дозволеним маршрутом. Після 18.00 колона незаплановано вирушила до центру міста. Вони тримали запалені свічки та скандували гасла за свободу.

Тоді влада пустила в хід силовиків. Постраждали 600 осіб, семеро з яких отримали важкі поранення. Це обурило не тільки студентів. Вже 18 і 19 листопада 1989 року в Празі було створено Громадський форум (OF) і Громадськість проти насильства (VPN). Студенти та інтелігенція оголосили страйк.

З часом до Комуністичної партії висунули вимоги відмовитися від монополії на владу. На площах Братислави та Праги відбулися масові демонстрації, результатом яких 27 листопада 1989 р. став двогодинний загальний страйк – у ньому взяли участь три чверті населення.

Комуністична партія втратила свої керівні позиції 29 листопада, коли федеральний парламент затвердив зміни до Конституції ЧСР. Після першої невдалої спроби 3 грудня президент Густав Гусак у неділю, 10 грудня, призначив уряд національного порозуміння на чолі з прем’єр-міністром Маріаном Чалфом і представництвом некомуністів.

Наприкінці року, 29 грудня 1989 року, депутати одноголосно обрали президентом Вацлава Гавела. Вільні вибори відбулися 8 і 9 червня 1990 року. Ось так студентський страйк переріс у потужну акцію і з комуністичною системою було покінчено.

Джерело: InfoPost.Media

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: 32 роки тому почалося падіння тоталітарного режиму в Чехословаччині

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"