10 книг, які любив читати Стів Джобс

10 книг, які любив читати Стів Джобс

5 жовтня виповнилося 10 років від смерті Стіва Джобса співзасновника та генерального директора Apple. За цей час компанія стала найдорожчою у світі, але випустила лише кілька нових продуктів (Apple Watch і AirPods), натомість постійно удосконалюючи комп’ютери і гаджети, які винайшли при Джобсі.

У 1984-му Apple випустив Macintosh, змінив ринок персональних комп’ютерів. Потім народилися iMac і MacBook, а слідом iPod, iPhone та iPad, які вплинули на стиль життя людини, включивши у себе максимальну кількість функцій.

Саме книги допомогли Джобсу створити найкращі продукти, пише Волтер Айзексон в біографічній книзі “Стів Джобс”, яку йому замовив сам герой твору.

Тож Суспільне Культура підготувало добірку з 10 найулюбленіших книг “батька цифрової революції”.

“1984”, Джордж Оруелл

Джобс настільки захоплювався найвідомішою світовою антиутопією, що навіть рекламний ролик про персональний комп’ютер Apple Macintosh був створений за мотивами роману. Дівчина у червоних шортах та білій безрукавці розбиває кувалдою екран з Великим братом. Вона – яскрава пляма серед сірих людей в однаковій одежі, які ходять колонами по сірих коридорах і пилюці.

Розшифровувся задум так: “Великий брат” – це IBM, а дівчина – Apple зі своїм революційним дітищем Macintosh.

Сценарій написав особисто Джобс. Вийшло настільки за книгою, що правонаступники творів Джорджа Орвелла та власники телевізійних прав на роман “1984” вважали рекламу порушенням авторських прав.

У книжках про Джобса згадується, що Стів частенько перечитував окремі рядки роману.

“Атлант розправив плечі”, Айн Ренд

Друга улюблена антиутопія Джобса – про Дагні Таггарт, яка керує найбільшою залізницею країни і разом зі всім населенням Америки шукає відповідь на питання: “Хто такий Джон Ґолт?”

Стів Джобс надихався цією книгою, як і мільйони інших. Айн Ренд писала роман 12 років. Він став бестселером The New York Times і другою після Біблії книгою, яка вплинула на життя американців.

“Король Лір”, Вільям Шекспір

П’єса про самовільного короля, який не вміє будувати сімейні стосунки і делегувати владні повноваження, сподобалася Джобсу, можливо, тому, що він впізнавав у королі Лірі свій запальний характер, нетерплячість і звичку лізти у сфери, у яких не мав компетенції.

“Я почав слухати багато музики і почав читати більше книжок, не пов’язаних з наукою і технологіями. Я дуже полюбив “Короля Ліра”, – говорив Стів біографу Айзексону.

“Мобі Дік”, Герман Мелвілл

Ще один головний герой книги, який був близький Джобсу, – капітан Ахав. У минулому плаванні він втратив ногу через кита на ім’я Мобі Дік і тепер вийшов в море помститися. На думку Айзаксона, Джобс любив цю книгу, тому що головний герой Ахав відрізняється цілеспрямованістю, покладається більше на свій досвід, ніж на інструкції, а сюжет присвячено боротьбі з труднощами життя.

“Автобіографія йога”, Парамаганса Йогананда

Розповідь від імені індійського йога Джобс вперше прочитав у школі. Другий раз співзасновник Apple прочитав її в Гімалаях. “Під час поїздки я натрапив на книгу, її залишив попередній мандрівник. Я прочитав її кілька разів, бо робити було особливо нічого – відновлювався після кишкового отруєння”, – розказував Джобс. Відтоді він перечитував її щороку, бо завжди серйозно цікавився Сходом та медитацією. “Автобіографія йога” була єдиною книгою на віртуальній полиці Джобса.

“Зібрання творів поета Ділана Томаса”, Ділан Томас

Автор книги “Думати як Стів Джобс” Деніел Сміт пише, що “поеми Томаса захоплювали його дивовижними новими формами і доступним стилем”:

І смерть тоді буде безсила.

З’єднаються мертві люди нагі

З вітром живим, з місячним сяйвом;

Їхні кістки побіліють, а потім зникнуть,

Біля ліктів та ніг загоряться зірки;

І хто був божевільний, той буде розумним,

Вирине той, хто в глибинах колись потонув;

Хоч загинуть кохані, не згине кохання;

І смерть тоді буде безсила.

“Дієта для маленької планети”, Френсіс Мур Лаппе

Джобс прочитав цю книгу на першому курсі Рід-коледжа (Reed College) і став вегетаріанцем. Він до кінця життя дотримувався жорстких дієт, практикував очищення організму та лікувальне голодування.

“Усередині торнадо”, Джеффрі Мур

Книга описує механізми отримання максимального прибутку в умовах жорсткого і постійного протистояння з конкурентами. Це те, що шукав Джобс.

Багато постулатів Мура підтвердилися в практичній діяльності Apple. Зокрема, процес оновлення модельного ряду продуктів Apple заснований на думці Мура про те, що популярність і “славу” новинці “роблять” її найперші покупці – євангелісти.

“Будь тут і зараз”, Річард Алперт

Робота Річарда Альперта, більш відомого як Баба Рам Дасс, опублікована у 1971 році. Автор – колишній професор Гарварду, який спільно з Тімоті Лірі досліджував ефекти ЛСД, після чого їх звільнили і стали називати гуру ЛСД.

Альперт змінив ім’я в Індії після зустрічі з учителем Каролі Бабою. “Будь тут і зараз” стала культовою книгою для покоління Джобса. Він називав її “дуже мудрою книгою” і ніколи не приховував, що саме після неї “близько познайомився” з ЛСД.

“Виживають тільки параноїки”, Ендрю Гроув

Книгу написав один зі співзасновників корпорації Intel, розказавши, як вижив у світі акул бізнесу. Автор описав свої перемоги і невдачі, помилки. Джобс неодноразово підкреслював у інтерв’ю, що багато взяв для себе, читаючи Гроува.

Що відомо

  • У 1976 році Стів Джобс разом зі своїм другом Стівом Возняком заснував Apple Computer Company.
  • У 1986 році рада директорів Apple звільнила його через складний характер.
  • Без свого засновника Apple пішла на дно. Збитки перевищили 1 млрд доларів, почалося масове скорочення співробітників. У 1996 році Джобс погодився повернутися – і зробив Apple світовим лідером у своїй галузі.
  • У 2011 році Джобс, який давно боровся з раковою пухлиною, оголосив про свій відхід з посади CEO і передав пост Тіму Куку.
  • У січні 2021 року компанія оголосила, що аудиторія активних користувачів iPhone перевищила 1 млрд людей.
  • 5 жовтня 2012 року, у першу річницю смерті Стіва Джобса, йому було відкрито пам’ятник в Одесі. У червні 2011 року Раїса Богатирьова під час виступу перед випускниками Києво-Могилянської академії використала шматки з промови Джобса перед випускниками Стенфорду у 2005 році.

Оригінал статті на Читомо: 10 книг, які любив читати Стів Джобс

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"