Українська художниця створила зін про любов до Харкова

Українська художниця створила зін про любов до Харкова

Художниця із Харкова Ліза Кліменкова створила зін «Зникнення», що розповідає історію дорослішання авторки. Про це вона повідомила на своїй інстаграм-сторінці.

Зін «Зникнення» розповідає історію дорослішання Лізи — її перших нічних прогулянок, перших друзів, першої зустрічі з біженцями з окупованих територій. У зіні ідеться про події шкільних років (2013-2015), коли відбувався Майдан і початок російського вторгнення, і те, як світ здавався магічним для підліткового сприйняття.

 

«Я нарешті зробила зін, в якому спробувала розказати про свою любов до Харкова. Про школу, про одиноке дитинство в православній родині, про перших друзів і перші нічні прогулянки, про знаходження Бога і перше усвідомлення початку війни. Фото, які я знімала на цифрову мильницю у 8 класі, й тексти про те, що найбільш любила», — зазначила Ліза Кліменкова.

 

В ексклюзивному коментарі Читомо вона розповіла: «Зін я почала робити ще у 2022 році на резиденції в Ужгороді. Тоді міркувала над архівами з фото і текстів — вирішила їх зібрати разом і об’єднати. Вийшла така рефлексія на тему рідного міста і дорослішання у ньому. Тобто це не тільки про Харків, а ще і про мене, про інших людей і про дитинство». 

 

Метою було розділити з іншими переживання, які авторка довго накопичувала у собі, надати їм форми і знайти розуміння у зовнішньому світі. 

 

 

Нині дизайнерка надрукувала 15 примірників і планує ще 30.

 

«Формат зіну, тому що з дитинства люблю книжки. Завжди, скільки себе пам’ятаю, намагалася створювати щось подібне. Навіть здобула освіту за спеціальністю “Книжкова графіка”», — пояснила Кліменкова.

 

Основою проєкту є світлини, які авторка зробила на стару цифрову мильницю у період 2013-2015 років в Харкові. На них зображені покинуті розвалені будинки, дахи й недобудови, якими Ліза гуляла, коли була підліткоюв підліткові роки. 

 

«Для мене це було великою пригодою і дослідженням світу. Я кожен день фотографувала все, що бачила. Уже зараз я роблю із цих фотографій колажі, в яких намагаюся відтворити магічне відчуття світу підлітком, згадати свободу і легкість, з якими тоді жила», — поділилася дизайнерка.

 

Візуальна частина в хронологічному порядку доповнена текстом, у якому авторка згадує власне сприйняття початку Революції гідностіі російсько-української війни. 

 

«Це нотатки з моїх записників шкільних років, їх переосмислення, роздуми про те, чому у світі все відбувається саме так. Тоді політика була для мене лише фоном. Головними ж подіями були знаходження друзів, бунт проти батьків, перші закоханості, проблеми в школі. Уже зараз я зовсім по іншому дивлюсь на той час, більш свідомо намагаюся розібратись в політичних подіях, які виявились історичними», — зазначає Ліза Кліменкова.

 

Також авторка зіну доповнила текст інформацією про місця в Харкові: 

 

  • навчальний заклад, учень якого першим в історії людства вийшов у відкритий космос, і який уже понад 20 років стоїть покинутий;
  • недобудований пологовий будинок, у якому живуть привиди самогубців;
  • знесений елеватор, на місці якого нині зводиться чергова новобудова.

 

Як повідомлялося, в Україні створили зін «Хто не трава», присвячений віршам поета Миколи Воробйова.

 

Оригінал статті на Suspilne: Українська художниця створила зін про любов до Харкова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

В Україні запровадили механізм добровільної відмови від вченого звання

У Кабінеті міністрів затвердили постанову, що визначає механізм добровільної відмови від вченого звання. Її оприлюднили на вебпорталі органів виконавчої влади України.
До затвердження р

У Словаччині поет скоїв напад на прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо

Прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили під час стрілянини перед Будинком культури у Гандлова, де проходило засідання уряду. Про це повідомив словацький новинний сайт Aktualit

Хто з українських письменників-класиків одягав вишиванки

Щороку в третій четвер травня українці святкують День вишиванки. Зараз вишита сорочка є невіддільним символом української ідентичності, котру українці одягають не лише на свята. Цікаво,

Із життя пішла канадська письменниця і нобелівська лавреатка Еліс Манро

У віці 92 років померла канадська письменниця, майстриня короткого оповідання, лавреатка Нобелівської премії з літератури-2013 Еліс Манро.
Еліс Манро народилася 10 липня 1939 року в Онт

Стало відомо, які книжки Україна представить на виставці у Польщі

Наприкінці травня в Палаці культури й науки у Варшаві відбудеться Міжнародний книжковий ярмарок, на якому Україна представить національний стенд і літературну програму. Про це повідомил

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"