Третина всіх ув’язнених письменників світу припадає на Китай

Третина всіх ув’язнених письменників світу припадає на Китай

Станом на 2023 рік у в’язницях були ув’язнені 339 письменників з 33 країн світу. Про це ідеться у звіті індексу Freedom to Write, започаткованого американським PEN-клубом.

107 з усіх позбавлених волі письменників утримують у Китаї, майже половину з них — за висловлювання в інтернеті. За словами директора з досліджень PEN America Джеймса Тагери, справжня кількість ув’язнених владою Китаю набагато більша, окрім того, частина письменників страждають від цензури чи самоцензури.

 

Загалом показник у 339 в’язнів найвищий за останні 5 років, відколи PEN America збирає дані про ув’язнених письменників. Це на 62 письменники більше, ніж у 2022 році й на 101 більше, ніж у 2019.

 

Країни, що ув’язнили найбільше авторів:

  • Китай — 107;
  • Іран — 49;
  • Саудівська Аравія — 19;
  • В’єтнам — 19;
  • Ізраїль (включно з територією Палестини) — 17;
  • Білорусь — 16;
  • росія — 16;
  • Туреччина — 14;
  • М’янма — 12;
  • Еритрея — 7.

 

«Авторитарні режими, загарбники та демократії у стані занепаду, особливо під час воєн і конфліктів, усвідомлюють ключову роль письменників у заохоченні до критичного мислення та вільнодумства, розбудові солідарності між різними народами й формуванні бачення кращого світу», — зазначила Лізл Ґернтольц, директорка PEN/Barbey Freedom to Write Center.

Згідно зі звітом, найбільше письменниць ув’язнені в Ірані. Більшість із них засудили за підтримку руху Woman Life Freedom та критику примусового носіння хіджабу. Серед ув’язнених і лавреатка Нобелівської премії миру та премії PEN/Barbey Freedom to Write 2023 Наргес Мохаммаді.

 

У 2023 році до складеного PEN переліку 10 країн, що найбільше порушують свободу слова, уперше ввійшли Ізраїль і росія.

 

«Білорусь сумно відома тим, що систематично піддає політичних в’язнів, pjrhtvf письменників, систематично суворішим умовам, ніж ув’язнених загалом, включаючи примусове тримання під вартою без зв’язку з зовнішнім світом і тортури», — повідомляють у звіті PEN.

 

У 2023 році PEN America зафіксував 51 випадок убивства, 16 викрадень і 90 випадків втеч письменників через загрозу для життя. Ці злочини внесли до переліку PEN America’s Writers in Risk Database.

 

Як повідомлялося, у 2023 році у Китаї засудили поетку Сюй На до 8 років ув’язнення. Пізніше Китай засудив до смертної кари письменника з Австралії через звинувачення у шпигунстві.

 

 

Чільне фото: AFP

Оригінал статті на Suspilne: Третина всіх ув’язнених письменників світу припадає на Китай

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

В Україні запровадили механізм добровільної відмови від вченого звання

У Кабінеті міністрів затвердили постанову, що визначає механізм добровільної відмови від вченого звання. Її оприлюднили на вебпорталі органів виконавчої влади України.
До затвердження р

У Словаччині поет скоїв напад на прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо

Прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили під час стрілянини перед Будинком культури у Гандлова, де проходило засідання уряду. Про це повідомив словацький новинний сайт Aktualit

Хто з українських письменників-класиків одягав вишиванки

Щороку в третій четвер травня українці святкують День вишиванки. Зараз вишита сорочка є невіддільним символом української ідентичності, котру українці одягають не лише на свята. Цікаво,

Із життя пішла канадська письменниця і нобелівська лавреатка Еліс Манро

У віці 92 років померла канадська письменниця, майстриня короткого оповідання, лавреатка Нобелівської премії з літератури-2013 Еліс Манро.
Еліс Манро народилася 10 липня 1939 року в Онт

Стало відомо, які книжки Україна представить на виставці у Польщі

Наприкінці травня в Палаці культури й науки у Варшаві відбудеться Міжнародний книжковий ярмарок, на якому Україна представить національний стенд і літературну програму. Про це повідомил

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"