Їхали заробити на навчання: історія двох дівчат, які заснували українську книгарню…

Їхали заробити на навчання: історія двох дівчат, які заснували українську книгарню…

Єдиний у Польщі магазин української книги вже працює у столиці 3 роки. Заснували його дівчата з України, які не змогли знайти у Варшаві україномовної літератури. Завдяки чому вони розширилися, а пандемія посприяла цьому – вони облаштували новий великий офіс у центрі столиці.

Про це повідомляє 5.ua.

Анастасія Снопова із Запоріжжя та Марія Корабльова з Кривого Рогу їхали до Польщі заробити грошей на навчання в Україні і не думали, що колись відкриють тут власну справу. Дівчата познайомилися на роботі в кав’ярні й подружилися. Ідея відкрити книгарню з’явилася лише через 2 роки. Анастасія шукала на подарунок книгу для Марії і не знайшла у Варшаві україномовної літератури. Дівчині довелося замовляти через знайомих подарунок із батьківщини.

«І тоді ми вирішили, якщо тут не можна знайти наших книжечок, то можна спробувати відкрити щось своє і зайнятися цим. Тобто ми замовили декілька книжок, виставили їх на польський OLX, побачили, що з першого дня всі їх забрали», – розповіла співвласниця книгарні «Читай Своє» Анастасія Снопова.

В Україні дівчата навчалися на менеджменті з туризму та опановували ази комерційної діяльності. Набуті знання допомогли їм у створенні книгарні. Відбирали літературу для продажу спочатку самі. Що дівчатам подобалося читати, те й продавали. А пізніше узгоджували асортимент уже разом із видавництвами. Тепер із багатьма з них співпрацює книгарня «Читай своє».

«Ми стежимо за нашими видавництвами, бо вони завжди викладають, що в них є цікавого і нового або буде. Плюс ще наші відвідувачі, вони насамперед самі нам дають попит. Вони нам кажуть, я хочу ту і ту книжечку, вона буде за пару тижнів. Чи можете її до нас привезти? І, відштовхуючись від цього, ми робимо замовлення. І плюс нам присилають звіти видавництва, що в них має попит», – зазначила співвласниця книгарні «Читай своє» Марія Корабльова.

Анастасія та Марія розповідають, що за українською літературою приходять як свої, так і поляки. Ба більше – книгарня вже стала клубом для зустрічей та місцем, де можна знайти нових друзів. А на вихідних тут улаштовують турніри з настільних ігор. Засновниці кажуть, саме завдяки карантину вони стали ще популярнішими.

«Ми розширилися втричі. Тобто як тільки почався карантин, ще того разу розширилися і переїхали. І зараз уже через рік ми знову. Тому для нашого бізнесу це більше плюс – карантин. Тобто більшість людей сидить удома, мають хоум-офіс, працюють і тому мають ще додатковий час на читання, малювання картин», – пояснює Анастасія Снопова.

Дівчата розповідають, книгарня стала їхнім домом, а відвідувачі – сім’єю. Хоч і було важко на початку.

«Ми не знали взагалі нічого, все на власних помилках. Читали в інтернеті, читали різні закони польські й уже набивали свої шишки, скажімо так. Ну, на початку було дуже страшно», – каже Марія.

Цього разу в «Читай своє» зібралися обговорити книги та пограти у «Мафію».

«Альтернативи я не бачила тут такої, з таким великим вибором», – переконує відвідувачка Катерина.

«Чесність, щирість і те, що дівчатка роблять це все з любов’ю і роблять це від себе», – вважає відвідувач Єгор.

Найближчим часом книгарня планує провести літературний конкурс для початківців – поетів та письменників, які пишуть українською мовою. Переможець отримає від книгарні приз.

Із Варшави Валерія Кірічєва, Ігор Антонюк, «5 канал»

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Їхали заробити на навчання: історія двох дівчат, які заснували українську книгарню…

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"