Із життя пішла канадська письменниця і нобелівська лавреатка Еліс Манро

Із життя пішла канадська письменниця і нобелівська лавреатка Еліс Манро

У віці 92 років померла канадська письменниця, майстриня короткого оповідання, лавреатка Нобелівської премії з літератури-2013 Еліс Манро.

Еліс Манро народилася 10 липня 1939 року в Онтаріо. У 1950 році опублікувала дебютне оповідання «Виміри Тіні». Вийшовши заміж за майбутнього батька своїх дочок, вона покинула навчання в університеті Північного Онтаріо.

 

1963 року майбутня письменниця відкривала книгарню «Книги Манро» у місті Вікторія, 1968-го видала першу збірку оповідань «Танок щасливих тіней», за яку отримала Премію генерал-губернатора, найвищу літературну відзнаку Канади. За своє життя Еліс Манро стане лавреаткою цієї премії тричі, а також двічі отримає премію Гіллера.

 

Після розлучення у 1972 році Манро повернулася до Онтаріо і стала викладачкою письменницької майстерності у місцевому університеті. 1976 року одружилася з географом Джеральдом Фремліні. Подружжя переїхало на ферму неподалік від Клінтона, Онтаріо. Пізніше родина переїхала з ферми до міста. З 1979 по 1982 роки з творчими поїздками відвідала Австралію, Китай, країни Скандинавії.

 

У 1980 обіймала посаду письменника-резидента в Університеті Британської Колумбії та Квінслендському університеті.

 

Найвідоміші її книжки: «Занадто багато щастя», «Вид з Касл-Року», «Любов хорошої жінки», «Служниця жебрака», «Ведмідь за горою», «Коррі» та «Місяць Юпітера». У США й Канаді читачі купили понад мільйонів примірників книжок Еліс Манро. Еліс Манро писала тільки коротку прозу.

 

Письменниця отримала Нобелівську премію у 2013 році як «майстриня сучасних коротких історій», ставши першою громадянкою Канади, яка здобула цю нагороду. У 2009 Манро стала лавреаткою Міжнародної Букерівської премії.

 

Оповідання письменниці були екранізовані: за текстом «Ведмідь за горою» режисерка Сара Поллі зняла фільм «Подалі від неї», а оповідання «Ненависть, дружба, залицяння, кохання, шлюб» стало стрічкою «Ненависть, любов» Лізи Джонсон.

 

Українською збірку «Забагато щастя» Еліс Манро у 2017 році випустило Видавництво Старого Лева.

 

Як повідомлялося, нещодавно з життя пішов американський письменник Пол Остер.

 

Читайте огляд на одну з книжок Еліс Манро: Коли розмір має значення, або 4 переклади короткої прози

 

Чільне фото: Derek Shapton/Penguin Random House

Джерело: The Guardian

Оригінал статті на Suspilne: Із життя пішла канадська письменниця і нобелівська лавреатка Еліс Манро

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"