Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

На 91-му році життя уві сні помер літературознавець, дисидент, Герой України, другий іністр культури України Іван Дзюба. Йому було 90 років. Редакторка Суспільного Марія Бліндюк розповідає, як це ім’я сформувало національну ідею України.

Пам’ятаєте акцію під час прем’єри фільму “Тіні забутих предків”? “Всі, хто проти терору та репресій – встаньте!”, – згодом, понад 50 років потому, ці слова друкуватимуть на футболках, фільм показуватимуть на міжнародних фестивалях, а Іван Дзюба буде в трендах твіттера.

Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

Спецповідомлення КДБ про проведення політичної акції під час прем’єри фільму “Тіні забутих предків”, 1965 рік. Архів СБУ

Але тоді, в 1965-му, після акції протесту Іван Дзюба втратив роботу у видавництві “Молодь” і був відрахований з аспірантури Київського педагогічного інституту, В’ячеслава Чорновола звільнили з редакції газети “Молода гвардія”, а Василя Стуса відрахували з Інституту літератури АН УРСР.

22 січня 2022 року вві сні помер літературознавець, дисидент та Герой України Іван Дзюба. Впродовж 90 років життя він формував українську національну ідею численними публіцистичними працями та акціями протесту, зокрема й однією з найгучніших – на прем’єрі фільму “Тіні забутих предків” у кінотеатрі “Україна”.

За три місяці після акції в самвидаві вийшла публікація Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація?” про політику радянської влади щодо України та небезпеку нехтування національною ідеєю. Пізніше, у 2006 році, відповідаючи на запитання про сучасний стан русифікації, Іван Дзюба скаже:

“Ця псевдодемократія не допомагає нам, а навпаки, вона стає дуже небезпечною в тому сенсі, що вона розв’язала руки і можливості всім українофобським, русифікаторським силам”.

Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

Підпис Івана Дзюби на примірнику “Інтернаціоналізму чи русифікації?” Людмили Тарнашинської

Текст “Інтернаціоналізму чи русифікації?” Іван Дзюба сам надіслав до керівних органів УРСР, сподіваючись, що влада врахує зауваження та виправить помилки. У 1972 році Дзюбу виключили зі Спілки письменників України, а в 1973-му засудили до п’яти років ув’язнення і п’яти років заслання. Пізніше дисидента помилували.

Згадуючи виступ у 1966 році на 25-й річниці вшанування жертв Бабиного Яру, Іван Дзюба каже, що люди скупчилися навколо письменників, благаючи сказати “принаймні щось” – настільки були спраглими почути правду. Зрештою, така реакція і пояснює роль дисидентів наприкінці минулого століття.

Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

Фото з кримінальної справи Івана Дзюби після арешту в 1972 році

Зараз, у часи соцмереж, важко усвідомити реальність, де висловлення власної думки щодо влади може вартувати роботи або навіть життя. Тоді ж Іван Дзюба став своєрідним лідером думок, трендсетером, очоливши рух за незалежну українську ідентичність. У 2001 році Іванові Дзюбі надали звання Героя України. У 2022 молодь захоплено поширює його цитати й фото, де він зневажливо дивиться в камеру КГБ.

Оригінал статті на Читомо: Іван Дзюба – ім’я, що формувало національну ідею України

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"