Як створити світ фентезі?

Як створити світ фентезі?

Як створити світ фентезі?

На перший погляд, фентезі здається найлегшим жанром для письменників-початківців, адже що може бути простіше, ніж мріяти? Майже кожен із нас вигадував для себе у дитинстві цілі світи і країни, населяв їх улюбленими персонажами. Або створював свою історію на базі вже відомого з книг чи фільмів, вигаданого іншими авторами світу. Здавалося б, це безвідмовний спосіб, щоб спробувати себе в ролі автора. Але кожен, хто дійсно працював у цьому жанрі, знає, наскільки далекі звичайні фантазії від дійсно цікавого і опрацьованого світу фентезі. Насправді, щоб читачі високо оцінили книгу та зображений у ній світ, потрібно провести чималу підготовчу роботу. 

В першу чергу важливо подумати, чи буде відрізнятися ваш фентезійний світ від звичайного у плані законів фізики. Чи будуть люди літати на килимах-літаках, чи стане герой володарем якої-небудь надсили або швидкості. Пам’ятайте, що обґрунтовувати науково такі речі не обов’язково, адже це не наукова фантастика. Однак важливо підкреслити для себе таку відмінність і пам’ятати про неї, щоб не потрапити в халепу при побудові сюжету (буде досить дивно, якщо герой, який уміє літати,  виявиться спійманим в яму або в світі, де всі володіють читанням думок, хтось буде губитися в здогадах про мотиви чужих вчинків). 

Устрій світу 

Чи буде ваш фентезі-світ ділитися на різні країни або області? Можливо, ви віддасте перевагу общинному ладу, де немає держави? А якщо вона існує – то що краще для вашої історії: монархія або демократія? Про цей аспект світу варто поміркувати заздалегідь, особливо якщо планується кілька різних за цим пунктом областей, що взаємодіють один з одним.

Для продумування світоустрою корисними можуть виявитися реальні книги з історії, адже вже відбувалося, здається, усе, що тільки можливо: розвинені цивілізації стикалися з племінним і общинним ладом, велися нескінченні війни, цілі країни приходили в занепад і виявлялися стертими з лиця землі, монархії змінювалися республіками, а республіки – монархіями…

Надприродне і магія

Це найулюбленіший аспект фентезі для читачів, головна риса, що відрізняє його від інших літературних жанрів. Жоден інший жанр, крім фентезі та казки, не пише про магію. Звичайно, не обов’язково вводити цю тему у свій фентезі-світ, якщо вона вам не до вподоби. Але якщо вам подобаються різні дива та магія, сміливо вводьте її у сюжет, адже вона дає можливість обґрунтувати практично що завгодно.

Раси та народності

Подумайте, чи зустрічатимуться у  вашій книзі представники різних рас? Чи будуть вони тільки антропоморфними, або ж ви захочете населити світ ще й розумними тваринами. рослинами тощо? Вигадайте назву для кожної раси або народності і потім – легенду або реальний факт про виникнення цієї назви. Це допоможе вам відразу замислитися про культуру вигаданого народу, його міфи, мрії і героїв. Вам не обов’язково потім вводити це в книгу, але самі подумайте, наскільки це збагатить опрацювання персонажів: вже не грубий незрозумілий орк виявиться в сюжеті, а істота абсолютно іншої культури,  яка, наприклад, поклоняється землі і  вважає злом сонце, тому, що батько-прабатько всіх орків боровся з ним і перетворився на попіл.

Істоти, які населяють світ.

Навіть якщо у світі фентезі передбачаються  тварини, які розмовляють, (тобто, по суті, представники інших рас в пункті вище), все ж у ньому можуть бути і звичайні або ж міфічні звірі. Також рослинність може абсолютно відрізнятися від звичної для нас. Спробуйте скласти невеликий перелік флори та фауни вашого світу, так, наче ви створювали б довідник: вигадайте назви, опишіть відмінні риси рослин, зовнішній вигляд тварин, їхні звички та поведінку.

Створіть розділ з небезпечними і отруйними істотами, а також із цілющими травами і протиотрутами. Можливо, цей довідник і не знадобиться вам в основних поворотах сюжету (якщо тільки кого-небудь не вкусить отруйна змія і не доведеться терміново шукати протиотруту), але зате ви легко зможете змалювати похід лісом, прогулянку на природі так, що це буде дійсно чарівний фантазійний світ, а не копія земного.

Карта

Багато письменників фентезі взагалі починають саме з неї. Ретельно пропрацьована карта світу завжди була у Дж.Р.Р.Толкіна, збереглося багато його докладних малюнків і схем, а кожен шанувальник фентезі знає, що рівних Толкіну за масштабністю в творінні світу складно відшукати. Спробуйте, можливо, цей спосіб підійде і вам.

Почніть малювати на чистому аркуші паперу обриси населених земель вашого світу. Що буде його межами? Що оточує населені землі? Намалюйте основні природні локації (ліси, гори, а також моря, річки і озера). Виберіть для кожної змальованої країни або раси місце для життя на цій карті. Обгрунтуйте, чому мешканці живуть саме там. Можливо, їм дійсно подобаються умови, а може, їх потіснили більш активні сусіди? Це може легко стати відправною точкою в усьому сюжеті.

Звичайне життя

Тепер спробуйте взяти будь-яку з точок на карті, населену мешканцями, і розкажіть про них якомога детальніше. Що вони бачать, коли розплющують очі вранці? Про що думають і мріють? Що їм доводиться робити кожен день, аби просто продовжувати існувати, а чим вони займаються заради задоволення? Що для них абсолютно буденне, а що – незвичайне?

Спробуйте описати якомога більше варіантів таких біографій. Припустимо, на вашій карті виявилися гірські селища, велике місто біля моря і безліч жителів лісів, які будують тимчасові притулки. Опишіть побут кількох представників цих природних зон, причому продумайте і те, як буде жити правитель (якщо він є), і то, як живуть бідняки при таких умовах. 

Такі короткі біографії не тільки допоможуть створювати другорядних персонажів, але і дозволять виявити явні невідповідності в сюжеті. 

А як ви створюєте власні фентезі світи? Чи маєте якісь секрети щодо того, як краще їх прописувати, аби було цікаво і правдоподібно? Чи ваші світи схожі на наш, земний, чи, може, кардинально відрізняються від нього? Буде цікаво дізнатися))

А про один із моїх світів ви можете прочитати в циклі “Іллюзі”

Перша книга: “Земля дощу”

Друга книга: “Повітряний замок”

Третя книга: “Вітер та Соловейко”

Передісторія: “Під знаком меча і корони”. До речі, на цей роман, який можна читати окремо, як самостійну історію, а можна разом із трилогією про Дану, сьогодні діє знижка 25%!

Не пропустіть такої нагоди, книга буде цікава всім, хто полюбляє класичне фентезі з пригодами і романтичною любовною історією, яка водночас не є основною сюжетною лінією, а лише доповнює її. Знижка діятиме до кінця сьогоднішнього дня.

Бажаю приємного читання та вдалих вихідних! 

Ваша М.Д. 

 

Оригінал статті на Букнет: Як створити світ фентезі?

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"