Як мотивувати себе на творчість?

Як мотивувати себе на творчість?

Як мотивувати себе на творчість?

«Як змусити себе писати?», «Чому я не можу зібратися по півроку написати розділ, а інші пишуть продовження мало не щодня?», «У чому секрет працездатності? »

Бути немотивованими – не дуже приємно. Ви знаєте, що повинні виконати роботу, але у вас просто немає мотивації для цього. Однак і чарівної палички не існує, щоб виконати все за вас.

Секрет працездатності  полягає в організації процесу. 

Перш за все ви повинні кинути собі виклик і почати. Самий важкий крок – це почати. Перспективи щось почати завжди здаються сумнівними. «В мене точно нічого не вийде», «Моя творчість нікому не цікава». Більшість авторів (й не тільки) стикаються з цією проблемою і кидають справу, так і не почавши. Але як тільки ви почнете, діло по-тихеньку буде рухатись. Речення за реченням, слово за словом, одне за одним, поки ви не закінчите писати. Саме в процесі з’являється натхнення.

По-друге: позбудьтеся всього, що може вас відволікати. Сучасне суспільство й дня не проводить без соціальних мереж. Тож набагато простіше заблокувати їх на певний час для роботи, ніж постійно боротися з бажанням поглянути на улюбленого автора кожної миті протягом дня. Вимкніть їх.

Якщо ви працюєте вдома і ваших спокус набагато більше, раджу змінити клімат роботи. Попрацюйте в co-working зоні, в кафе або в бібліотеці. Це вже на ваш розсуд, де вам саме буде зручніше. Таким чином ви забезпечите собі декілька годин безперервної роботи, що дозволить вам справді зосередитись на завданні.

Почніть ставити перед собою цілі. Розбийте їх на частини і по черзі працюйте з кожною з них.

Визначте «норму», яка вас влаштувала б і яку реально можна виконати. Припустимо «1 сторінка тексту». Немає сенсу ставити планку у двадцять сторінок. Це має бути стільки, скільки ви можете написати без особливого напруження за виділений час.

Наприклад, моя «норма» складає дві сторінки тексту, але ця сторінка пишеться 9 шрифтом. Це приблизно 4500 знаків, в залежності від кількості описів чи діалогів.

Можна писати і більше норми, якщо під час роботи до вас прийшло натхнення, але перевтомлюватися все ж таки не варто.

Досить гарно організувати допоможе тайм-менеджмент. Склади план дій на день та максимально його дотримуйся. Коли чітко знаєш та розумієш, який об’єм роботи потрібно виконати протягом дня, ти можеш розрахувати свій час на виконання кожного завдання, а на вечір отримати задоволення від результату.

А розрахувати свій час тобі допоможуть такі методики: Матриця Ейзенхауера, принцип Парето, Timeboxing. В інформаційному просторі їх достатньо, варто лиш обрати свою.

Повір у себе, у свої можливості. Адже впевненість у своїх можливостях дає колосальну кількість енергії, яку можна трансформувати в реальні справи.

А головне, пам’ятай – ти оригінал, а не копія. Будь собою, будь особистістю – твори!

Оригінал статті на Букнет: Як мотивувати себе на творчість?

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"