Як “ковідна” тисяча гривень вплинула на книжковий ринок. Відповідає редакторка “Читомо”

Як “ковідна” тисяча гривень вплинула на книжковий ринок. Відповідає редакторка “Читомо”

Станом на початок 2022 року найбільше українці витрачають “ковідну” тисячу Тисяча гривень від держави за повний курс вакцинації проти коронавірусу COVID-19на книги та кіно. Книгарні усіляко заохочують покупців витратити гроші, пропонуючи додаткові знижки, акції та розіграші. Як “єПідтримка” вплинула на книжковий бізнес та чому українці витрачають “ковідну” тисячу саме на книги ефірі “Українського радіо” розповіла співзасновниця та редакторка культурно-видавничого проєкту “Читомо” Оксана Хмельовська.

Наскільки збільшився продаж книжок

Хмельовська розповіла, що книгарні традиційно мають найбільші прибутки у грудні, коли всі купують подарунки, однак цього року продажі у книгарнях зросли у три рази.

“Загалом у грудні до свят люди частіше купують книжки, і українські видавці до цього готові, тому збільшують наклади та роблять різні акції і розіграші сезонно. Тобто грудень — це найкращий час для видавців, якщо говорити про онлайн-покупки, адже люди готові витрачати на книжки. Але за допомогою “єПідтримки” люди почали витрачати на книжки втричі чи навіть вчетверо більше, чого не було раніше, коли був просто грудень та різдвяні свята”, — зазначила Хмельовська.

За її досвідом, найчастіше українці купують книжки саме на подарунки, зокрема на подарунки дітям.

“У книжкових мережах купують переважно дитячі книжки, художню літературу і більш легке чтиво. Далі вже йде нон-фікшн, бізнес-література та мемуаристика. Ми справді привабили ситуативних читачів, тобто тих людей, які зазвичай не читають книжки або, можливо, читають, але не купують. Це, мабуть, найбільше досягнення”, — зазначила співзасновниця культурно-видавничого проєкту “Читомо”.

Чому українці не читають достатньо

На думку Оксани Хмельовської українці мало витрачають, бо не мають достатньо коштів аби купляють книжки. Як відомо, українці витрачають майже половину бюджету на їжу та напої.

“За опитуваннями, українці не читають книжок у дуже великій кількості та не купують їх саме через недостатню кількість коштів. Люди готові витрачати кошти насамперед на забезпечення базових потреб, а тому у них немає зайвих коштів, які вони можуть виділити на вищі духовні цінності та культурні послуги”, — пояснила вона.

Чому книги є популярнішими за кіно

“По-перше, книжки — це річ, яку можна придбати і подарувати. По-друге, кінотеатри, театри та музеї є не у всіх населених пунктах, а система доставки працює, і можна замовити книги поштою у будь-який куточок України”, — зазначає співзасновниця “Читомо”.

Крім того, як відмітила Хмельовська, чимало книгарень пропонують акції на набори книг за 1000 грн.

“Продажі зросли не тільки у великих мережах, а й у маленьких нішевих книгарнях. Там продажі зросли лише вдвічі, тому що всі справді ринулися до інтернету, і всі сайти найбільших книгарень у перші дні отримання коштів просто обвалилися. А на маленькі книгарні не такий великий попит”, — зазначила Хмельовська.

Підписуйтесь на розсилку Суспільного – головні новини та тексти тижня в одному листі.

Що відомо

  • 15 листопада 2021-го президент Зеленський у своєму відеозверненні повідомив, що українці, які пройшли повний курс вакцинації проти коронавірусу, тобто отримали два щеплення, зможуть отримати тисячу гривень.
  • Держава виділила близько 8 мільярдів гривень на підтримку населення під час карантину. Зеленський підписав відповідний закон 8 грудня.
  • Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко застеріг українців від шахраїв: МОЗ не розсилає повідомлення щодо виплати 1 тисячі гривень щепленим громадянам і не просить їх надіслати контактні дані.
  • Більшість опитаних українців сказали, що витратять або вже витратили тисячу гривень за повну вакцинацію проти коронавірусу на придбання книг, похід в кіно та залізничні квитки.є

Оригінал статті на Читомо: Як “ковідна” тисяча гривень вплинула на книжковий ринок. Відповідає редакторка “Читомо”

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"