Як добре ти пам’ятаєш творчість Остапа Вишні. Кросворд

Як добре ти пам’ятаєш творчість Остапа Вишні. Кросворд

22 липня 1921 року в газеті “Селянська правда” надрукували фейлетон “Чудака, їй-богу!” під псевдонімом “Остап Вишня”, що стало літературним ім’ям Павла Михайловича Губенка.

Йому судилося жити й працювати у часи ленінських в’язниць та сталінських таборів. Але ім’я Остапа Вишні як за його життя, так і зараз викликає посмішку у тих, хто хоча б раз читав його твори.

Хто найкращий напарник на полюванні та що-куди дівається, коли бублик їдять – перевірте свої знання творчості Остапа Вишні в кросворді.

Історія Остапа Вишні

Народився Павло Губенко 13 жовтня 1889 року на хуторі Черва (тоді Полтавська область) у багатодітній родині. Після закінчення військово-фельдшерської школи в Києві вступив на історико-філологічний факультет Київського університету. Однак навчання так і не закінчив.

З 1918 року мобілізований до Армії УНР у медичні частини. Друкуватися почав 1919 року в газеті “Народна воля” в Кам’янці-Подільському. Перший твір – ”Демократичні реформи Денікіна (Фейлетон. Матеріалом для конституції бути не може)” був за підписом “П. Грунський”.

Восени 1920 року Губенка у статусі начальника медично-санітарного управління міністерств залізниць УНР заарештували і ув’язнили у підвали більшовиків. Розстріл відклали “до закінчення війни”, тому рік письменник провів у тюрмі, перш ніж його визволив головний редактор газети “Вісті ВУЦВК” Василь Еллан-Блакитний.

Як добре ти пам'ятаєш творчість Остапа Вишні. Кросвордiprosvita.com

Остап Вишня

Саме у Василя Еллан-Блакитного Павло Губенко взяв собі псевдонім “Остап Вишня”. Протягом наступних десяти років одна за одною виходять збірки “усмішок”, які роблять письменника відомим. Крім цього він провадив активну творчу і громадську діяльність, працював у журналі “Перець”.

У 1930 році український письменник Олексій Полторацький опублікував у журналі “Нова генерація” критичну статтю “Що таке Остап Вишня”. Ось цитата звідти: “…я щасливий відзначити… що моя стаття стає епітафією на смітникові, де похована „творчість“ Остапа Вишні”. Вже 25 грудня 1933 року Павло Губенко був заарештований і засуджений до 10 років концтаборів за надуманими звинуваченнями у “терорі проти вождів партії”.

У 1937 році з ізолятора неподалік Воркути Губенко в час масових розстрілів політв’язнів відправили пішим етапом за 800 кілометрів. По дорозі письменник захворів і був покинутий в непритомному стані. Поки Вишня одужував, розстріли в’язнів минули. У 1943 році Олександр Довженко вмовив Хрущова домогтися від Сталіна звільнення Губенка. Його звільняють у 1943 році та повертають до письменницького кабінету – він знов став потрібен владі.

Письменник-гуморист, засновник нового художнього жанру “нарис-усмішка” помер 28 вересня 1956 року.

“Просто не любив я печальних лиць, бо любив сміятися. Не переносив я людського горя. Давило воно мене, плакати хотілося…” – Остап Вишня

Оригінал статті на Читомо: Як добре ти пам’ятаєш творчість Остапа Вишні. Кросворд

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"