Які діячі мистецтва записались до підрозділів тероборони

Які діячі мистецтва записались до підрозділів тероборони

Вранці 24 лютого президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі. Після цього російські війська напали на територію України.

Розказуємо, хто з українських письменників, музикантів, блогерів та інші діячів культури та мистецтва долучились до підрозділів територіальної оборони.

  • Нагадаємо, що в Україні спростили процедуру вступу до територіальної оборони та зняли вікові обмеження.
  • “Сьогодні Україні потрібні всі. Всі процедури приєднання до ТрО спрощені. З собою мати лише паспорт та ідентифікаційний код. Вікових обмежень немає. Якщо у вас на місцях будуть проблеми, посилайтесь на цю офіційну заяву”, – йдеться в повідомленні.

Павло Казарін і Юрій Мацарський, журналісти

Ведучий “Зворотного відліку” на Суспільному, публіцист Павло Казарін та його колега Юрій Мацарський долучилися до тероборони Києва.

“Вісім років тому, коли Росія вторгалася до Криму – я працював. Писав тексти, вів програми, включався до ефірів. Мені здавалося, що є дефіцит розуміння. Що потрібно просто всім пояснити.

Через вісім років я сиджу з автоматом у теробороні. Все кришталево ясно. Якщо потрібно пояснювати – значить, не потрібно пояснювати”, – написав Павло Казарін у фейсбуці.

Які діячі мистецтва записались до підрозділів тероборони

Юрій Мацарський, який спільно з Казаріним веде програму “Подвійні стандарти” на радіо НВ, додав: “Раніше фраза “Павлик, прикрий мене” означала “Я пропущу день, відпрацюй ефір сам”. Зараз вона означає: “Цілься, відслідковуй можливу небезпеку в мене за спиною, поки я не добігу до хоч якогось укриття”.

Олег Михайлюта (Фагот, гурт ТНМК)

“Всі, хто можуть тримати зброю, мають це зробити, бо це наша земля і відступати нам нема куди” – написав Фагот у своїх соцмережах. Також він збирає волонтерку та гроші на підтримку українських бійців.

Олександр Ярмак (музикант, YarkmaK)

24 лютого Олександр у своєму Facebook написав: “Сиджу в воєнкоматі, людей багато”. Після цього екскерівник PR-відділу Благодійного Фонду Happy Paw Олег Мульский виклав у себе світлини з Ярмаком, Михайлютою та Андрієм Хливнюком із підписом: “Який же кайф розуміти, що ти не помилився зі своїми музичними вподобаннями”.

Фома (лідер гурту “Мандри”)

“Записався в резерв ЗСУ тероборони. Зброю та бк отримав. Слава Україні!”, – написав він.

Олег Сенцов (режисер)

Йдіть до військоматів, вступайте в лави ЗСУ, записуйтесь в самооборону, здавайте кров, допомагайте фронту, чиніть опір в тилу агресора”, – закликав Сенцов.

Андрій Хливнюк (музикант, Бумбокс)

Музикант написав, що 50% прибутку від продажу квитків з подальших концертів гурту підуть на допомогу оснащення Української армії.

Які діячі мистецтва встали на захист України у війні з Росією

Гурт “Антитіла”

Сьогодні ми б мали презентувати альбом в студії на радіо чи телебаченні, але студії не працюють. Та й, зрештою, країна сьогодні працює трохи по-іншому.

Сергій Стерненко (блогер)

“Отримав автомат, вдягнувся по погоді”, – написав Сергій Стерненко та закликав підписників також ставати на захист України.

Разом з режисером до підрозділу територіальної оборони долучився виконавець головної ролі у фільмі “Носоріг” Сергій Філімонов.

Вахтанг Кіпіані (журналіст, письменник)

“Треба боротися за країну, а не тікати з неї. Зброю держава дає”, – написав Кіпіані.

Олександр Положинський (музикант)

16 лютого колишній лідер гурту “Тартак” Положинський підписав контракт із ЗСУ.

“Це мало статися днів на 10 раніше, але несподівана хвороба трохи все відклала. Сьогодні підписав контракт на проходження військової служби в резерві ЗСУ”, — повідомив Положинський на своїй фейсбук-сторінці.

Які діячі мистецтва встали на захист України у війні з Росією

Олександр Положинський

Список доповнюється…

Станом на ранок 25 лютого РФ продовжила масовані обстріли вздовж лінії зіткнення на Донбасі, крім того, російська армія близько 4 ранку обстріляла аеропорт у Рівному, і намагалася поцілити Київ. Бої також йшли у Сумах, Мелітополі, Гостомелі й на Харківщині. Сили ППО ЗСУ збили бойовий безпілотник, частини якого пошкодили дев’ятиповерхівку в столичній Дарниці, мешканців довелося евакуювати через загрозу обвалення будинку.

Водночас у Пентагоні заявили, що російські війська випустили понад 160 ракет по території України, а держсекретар США Ентоні Блінкен переконаний, що Москва намагатиметься “повалити” український уряд.

Суспільне слідкує за оновленнями та веде текстовий онлайн.

Про події, які передували вторгненню, можна прочитати тут

Що відомо

Оригінал статті на Читомо: Які діячі мистецтва записались до підрозділів тероборони

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"