Шевченківська премія-2022 оголосила лауреатів

Шевченківська премія-2022 оголосила лауреатів

У день народження Тараса Шевченка указом президента України присуджено Національну премію України імені Тараса Шевченка у різних категоріях. Список лауреатів у різних номінаціях опублікували на сайті Офісу президента. 

Література

  • Премію присудили Дуді Тамарі Анатоліївні (Тамара Горіха Зерня), письменниці  за роман «Доця».

 

Літературознавство і мистецтвознавство

  • Премію присудили Грабовичу Джорджу Григорію (Грабовичу Григорію Юлійовичу), літературознавцеві, громадянину Сполучених Штатів Америки – за цикл статей «Переосмислюючи Павла Тичину – переосмислюючи український модернізм».

 

Публіцистика і журналістика

  • Премію присудили Рябчуку Миколі Юрійовичу, письменникові – за книгу «Лексикон націоналіста та інші есеї».

 

Театральне мистецтво

  • Премію присудили Труновій Тамарі Вікторівні, режисерці-постановниці, Ворожбит Наталі Анатоліївні, авторці п’єси, Ларіуонову Юрію Олександровичу, художникові-сценографу, Ісаєнку Андрію Миколайовичу та Ходос Валерії Ігорівні, акторам – за виставу «Погані дороги» Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

 

Кіномистецтво

  • Премію присудили Горностай Катерині Павлівні, режисерці – за повнометражний ігровий фільм «СТОП-ЗЕМЛЯ».

 

Візуальні мистецтва

  • Премію присудили Сільваші Тіберію Йосиповичу, художникові – за інсталяцію «Крила»;
  • Премію присудили Кадану Микиті Вікторовичу (Нікіті Кадану), художникові – за персональну виставку «Камінь б’є камінь». 

 

На сайті також зазначається, що у 2022 році сума Шевченківської премії становить 397 тисяч гривень кожна. 

 

Нагадаємо, що у другому турі змагалися такі номінанти.

Як відомо, з 2019 року Шевченківський комітет очолює головний редактор телебачення Суспільного мовника Юрій Макаров.

 

Національна премія України імені Тараса Шевченка заснована 1961 року. Вона є найвищою в Україні творчою відзнакою за вагомий внесок у розвиток культури та мистецтва. Кожного року може бути присуджено не більше семи Національних премій, а нагородити особу можна один раз за життя. Присуджує відзнаку президент України на підставі рішення комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка.

 

Оригінал статті на Suspilne: Шевченківська премія-2022 оголосила лауреатів

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"