Чи купували європейські підлітки за «культурні ваучери» книжки?

Чи купували європейські підлітки за «культурні ваучери» книжки?

Підлітки Німеччини, Франції, Італії та Іспанії витратили ваучери на культурні послуги у межах програми RISE Bookselling. Результати програми оприлюднили у звіті на офіційному сайті.

 

Культурні ваучери — це фізичні або цифрові картки, які, залежно від країни, отримують підлітки у віці 15-18 років. Фіксовану суму на картці можна витратити на відвідування музеїв, виставок, театральних, музичних і танцювальних вистав, придбання книжок та інші послуги.  

 

Згідно зі звітом, завдяки розповсюдженню «культурних ваучерів» інтерес підлітків до культурної галузі збільшився. Зокрема в Італії близько 80% від виділених €500 молодь витратила на купівлю книжок.  

 

У звіті йдеться, що «програми культурних ваучерів залучили молодь у книжкові крамниці в небаченому раніше обсязі: підлітки починають читати для задоволення, а не лише за шкільною програмою».

 

У Франції та Італії ця програма існує давно, тоді як Німеччина й Іспанія запровадили її лише нещодавно, щоб відновити постраждалий культурний сектор після пандемії COVID-19.

 

 

Італія 

 

Італійська програма Bonus Cultura доступна для підлітків, яким виповнилося 18 років. Держава виділяє €500, які можна витратити впродовж півтора року, на кіно, концерти, ярмарки, театри, музеї, книжки, CD-диски, підписку на електронну й паперову пресу, а також на курси з музики, театрального мистецтва та іноземних мов. З 2016, впродовж перших трьох років існування програми, італійська молодь витратила на книжки 525 мільйонів євро: ця сума складає 47% усіх коштів, виділених за програмою Bonus Cultura. 

 

Перед її початком читачами себе вважали 46.8% відсотка підлітків, а зараз цифра зросла до 54%. Для Італії ця програма особливо актуальна, адже країна продовжує опускатися у рейтингах за індексом читання. Також в Італії помітний гендерний розрив серед читачів: 46% — жінки, 36% — чоловіки.

 

 

Франція

 

У Франції культурний ваучер має назву Pass Culture. Підлітки, що досягли 15-річного віку отримують €20, 16-річного — €30, а 18-річного — €300. Гроші можна витратити на кіно, театр, книжки, концерти, CD і DVD-диски, твори мистецтва, музичні інструменти, а також на курси з музики, танців та малювання впродовж двох років. З початку впровадження культурних ваучерів у 2019 році до програми приєдналося понад 3000 книгарень. 

 

Протягом 2022 року молодь витратила на книжки 75 мільйонів євро. Загалом за минулий рік французи купили 364 мільйони книжок, з який 7.5 мільйона — за програмою культурних ваучерів. Сьогодні література, куплена за допомогою Pass Culture, за обігом становить 1,7% від усього французького книжкового ринку. У звіті йдеться, що 51% книжок купили у великих мережевих книгарнях, тоді як 49% — у незалежних крамницях.

 

Pass Culture не передбачає доставлення книжок додому, тож підліткам, які зарезервували примірники в додатку, необхідно забрати їх у книжковому магазині. 

 

Опитування показало, що 48% учасників програми вперше завітали до місцевих книгарень, і 88% з них планують повернутися. Більшість опитуваних також усвідомлює, що таким чином підтримує книжковий сектор своєї країни.

 

 

Іспанія

 

Bono Cultural Joven в Іспанії доступний для молоді, яка досягла 18-річного віку. Програма функціонує з 2022 року. Виділені державою €400 можна витратити на театри, музеї, кіно, відеоігри, музичні записи та підписку на музичні сервіси. Лише €100 із загальної суми виплати передбачені для купівлі книжок. Однак до іспанського міністерства культури вже звернулися з пропозицією збільшити цю суму принаймні до 50% від виділених за програмою коштів, адже такі зміни будуть корисними як для місцевих книгарень, так і для молоді.

 

 

Німеччина

 

Німецький KulturPass доступний для всіх громадян, яким впродовж року виповнюється 18. Кожен підліток може витратити €200 книжки, театральні вистави, концерти та інші культурні заходи впродовж двох років із моменту активації. Програму запустили 14 червня 2023 року. Особливо корисно для німецького книжкового ринку те, що в телефонному додатку є.жюмолодь зможе відразу переглянути список книгарень, у яких можна купити бажані книжки.

 

 

Загалом дослідження результатів RISE Bookselling показало, що в країнах Європи, які запровадили програми культурних ваучерів:  

  • збільшилися витрати на культурні потреби серед молоді;
  • збільшилася кількість юних читачів; 
  • підвищилася взаємодія з книгарнями.

 

Серед досвідчених читачів також спостерігалося розширення вподобань: підлітки почали читати літературу різних жанрів. 

 

Однак дослідники зазначають, що культурні ваучери все ж не є надійним джерелом доходу, натомість їх слід розглядати як додаткову фінансову підтримку.

 

Мета трирічної програми RISE Bookselling, фінансованої Європейським Союзом — зміцнення європейського культурного сектору. Програма спрямована на те, щоб поширювати серед молоді звичку витрачати гроші на культурні послуги. 

 

З повним текстом звіту можна ознайомитися за посиланням.

 

Як відомо, раніше в Україні до 24 лютого 2022 року теж планували запустити схожу програму.

 

 

Фото: RISE Bookselling

Оригінал статті на Suspilne: Чи купували європейські підлітки за «культурні ваучери» книжки?

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"