Читомо представляє проєкт про 20 знакових видавничих осередків України

Читомо представляє проєкт про 20 знакових видавничих осередків України

Розпочався проєкт «До друку! Знакові видавничі осередки України», спрямований на вивчення знакових видавничих осередків, які працювали на території України з початку зародження книговидавництва й до доби незалежності. Проєкт реалізується культурно-видавничим медіа «Читомо» за підтримки Українського культурного фонду.

Лонгріди-дослідження розкриють історію і контент видавничих осередків від XVI століття і до доби незалежності, з різних регіонів України, а також в екзилі. Матеріали проєкту розповідатимуть про освічених і харизматичних державників Єлисея Плетенецького, Лазаря Барановича, Василя-Костянтина Острозького, які започатковують сильні видавничі осередки, що стають помітними у Європі й друкують українцям книжки не одне століття. Це феномени мандрівних друкарень і видавничого сплеску у таборах ДіПі, це історії ентузіастів, які збудували медіаімперію на Галичині чи відкривали книгарню у центрі Нью-Йорку, чи передавали в радянську Україну підпільний самвидав.

 

«До друку!» є логічним продовженням проєктів «Екземпляри ХХ»,  який став кроком до повернення дискусії щодо літературно-мистецької періодики ХХ століття. 

 

«Цим проєктом ми зображуємо яким є українське книговидання, і ширше історія української культури, без імперських російських міфів. Нам важливо спростувати  багаторічні пропагандистські наративи про спільну історію друку “трьох братніх народів”, і показати формування світогляду українських читачів у багатоконфесійному, мультикультурному середовищі, за міжнародної співпраці. Історія української книги почалась багато років тому і мандрівка цією історією варта вашої уваги», розповіла кураторка проєкту, головна редакторка Читомо Оксана Хмельовська.

 

 

У фокусі дослідження кураторський підхід, згідно з яким обрали знакові, найяскравіші осередки, що впливали на культурний процес свого часу й задавали стандарти й тренди. Серед принципів відбору:

 

  • експериментальність;
  • якість контенту;
  • значення для культурного середовища. 

 

«Книговидавничі осередки, які ми відібрали, є основами того, як мислять і творять сучасні книговидавці: від шрифтових і до ідейних рішень. І тут те, як ми творимо є також відповіддю на питання ким ми є, у чому наша унікальність. Ми хочемо повернути для ширшої авдиторії бренди видавничих осередків, які діяли на території України, адже це також відповідь на суспільний запит про те як сформувалась українська культура», — зазначив редактор проєкту, випусковий редактор Читомо Олександр Мимрук.

 

Партнерами проєкту стали:

 

  • Музей книги й друкарства України;
  • Державний історико-культурний заповідник Острога;
  • Львівський національний літературно-меморіальний музей Івана Франка;
  • Українська академія друкарства у Львові.

 

На сайті «Читомо» будуть доступні 20 науково-популярних досліджень і 10 відеороликів про найважливіші видавничі осередки України. З першою статею і першим відео можна ознайомитися за лінком.

 

Нагадаємо, 2020 року Читомо запустило спецпроєкт «Екземпляри ХХ. Літературно-мистецька періодика ХХ століття» про знакові українські й діаспорянські періодичні видання про літературу і мистецтво XX століття. Кульмінацією проєкту стало видання книжки “Екземпляри XX” за підсумками проєкту.

 

Оригінал статті на Suspilne: Читомо представляє проєкт про 20 знакових видавничих осередків України

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"