Чаювання з бабусею Енн. Вд, день 2.

Чаювання з бабусею Енн. Вд, день 2.

Чаювання з бабусею Енн. Вд, день 2.

Чаювання з бабусею Енн.

Для свого першого зайняття (нагадую у нас тут курси підвищення кваліфікації, спонсор – новорічні подарунки діда Мороза) обрала я книгу Енн Ламотт. Одразу можу сказати, що швидко не буде. Читаючи “Порадник з письменства та життя загалом” добре відчуваєш присутність авторки. Тож запасайтеся чаєм, кавою, глінтвейном, вмощуйтеся в зручне крісло й розпочнемо “чаювання з бабусею Енн”.

Для ввічливості, та й для власної ерудованості слід познайомитися. Тому “окей гугл, хто така Енн Ламотт?”: американська письменниця, авторка романів  та статей, наукових праць; народилася 1954 року в сім’ї письменника Кеннета Ламотта… Детальніше свою біографію авторка викладає на перших сторінках праці “Пташка за пташкою”, яку ми власне й читаємо.

Чому важливо (особисто для мене) почути біографію письменника з його вуст, бо саме там є та ниточка, що вшиває письменство в життя конкретної людини. Там можна знайти підтримку. Знайти відповідь на запитання “Чи маю я право бути письменником? (спойлер: таких прав ніде не видають, і ніде не забирають). Чи може я звичайнісінька людина й для цього не підходжу? (спойлер: не читала роману ні одного інопланетянина, тож роблю висновок, що їх все ж пишуть звичайні люди). А може я занадто дивакуватий і мої такі ж дивакуваті твори ніхто не читатиме?”. Хто мучиться від подібних запитань (а я мучуся й досі, хоч мої твори й читають) дуже рекомендую почитати саме цю книгу.

Кому не варто читати книгу Енн Ламотт

«Пташка за пташкою»:

1. Якщо ви завжди відволікаєтесь на незнайомі слова та біжите їх гуглити, а потім ще пів дня читаєте всі суміжні статті, то вам краще в цю книгу носа не пхати. Бо такі слова там будуть. Хоча б тому, що сучасні письменники множать свої твори за допомогою принтерів чи ксероксів (а може є і щось сучасніше, а така «старенька» як я не в курсі), а от вірш маленької Енн розмножили на мімеографі. От тепер ідіть та з’ясовуйте, що то за чудо техніки. Хоч може вам те відомо. Тоді я вам заздрю. Бо для мене мімеограф виявився чимось дивовижно-розважальним. Я ще потім з тиждень у всіх знайомих (особливо хто значно старше мене) ходила й запитувала: «А ви знаєте, що таке мімеограф?».

Зате корисно дізнатися, що з одного боку поширення тодішніх творів було важкою працею (і поруч не стояло сучасне натискання кнопочки «опублікувати»), а з іншого – людям було не жаль свого часу й зусиль на поширення літератури. Нам зараз це аукається тим, що старше покоління (і молодше не рідко теж) дорікають сучасним письменникам (мережевим авторам), що вони не справжні раз не надруковані. В мене для таких «принципіальних» у принтері лежить двосторонній кольоровий папір. Натиснула кнопку і все – рідкісне видання твору готове. Тепер то я точно справжня (надрукована) письменниця, правда?

2. Хто не любить перевантажувати мозок роздумами вам мимо. Бо ця книга змусить думати, копирсатися в собі.

3. Хто занадто цінує свій час вам мимо. Бо з цією книгою ви випадете з реальності на довгі години, а може й дні. Ви будете перечитувати абзаци, сторінки, і знову, і знову пропускати через себе.

4. Хто боїться болю, вам мимо. Коли автор озвучує в голос твої потаємні думки і ти розумієш «все дійсно так кепсько, як тобі і здавалося, от навіть автор бестселера про це каже, а їй можна довіряти».

Цитата: «Моя психотерапевт сказала… йти уперед із високо піднесеною головою і пропустити увесь цей негатив крізь себе. Я так і зробила. Відчула себе лайном». Кінець цитати.

А хто не злякається й дочитає до кінця… а тоді повернеться на початок, погляне на обкладинку, на якій написано «світовий бестселер» і зрозуміє – бестселери пишуть люди, що в певний період життя відчувають себе лайном.

5. Якщо вам не цікава думка колег-письменників, якщо вам не хочеться знати, як вони суміщали життя смертного з таїнством створення рукопису вам мимо, бо в цій книзі цього вдосталь.

Далі буде…

Оригінал статті на Букнет: Чаювання з бабусею Енн. Вд, день 2.

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"