Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Кінець року — звичний час для підсумків, але не завжди вони втішні. Про тих, хто нас залишив, говорять, що вони живі доти, доки ми їх пам’ятаємо. Тож давайте згадаємо митців, наших співвітчизників, які цьогоріч пішли у засвіти.

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд, художник і поет, представник української нової хвилі, помер 8 серпня. Він здійснив революцію в Одеському художньому музеї і наразі є одним із найдорожчих сучасних українських художників, стартова ціна на картини в Україні – від $15 до $30 тисяч. Його творчість охоплює живопис, графіку, відео, інсталяцію та перфоманс.

Мистецьке висловлювання Ройтбурда наповнене еротизмом, поєднанням “високого” та “низького”, “класичного” та “популярного”. У своїх роботах він маніпулює сюжетами класичного мистецтва, цитує світові шедеври. Не оминає увагою різні релігії та їхні цінності, суспільну мораль та самоіронію.

Як Ройтбурд змінив сучасне українське мистецтво, брав участь у Євромайдані та яким постає у спогадах поета Бориса Херсонського — читайте в матеріалах Суспільного.

Втрати рокуФото: Радіо Свобода

Віталій Малахов

Керівник Київського театру на Подолі Віталій Малахов помер 4 листопада. Він був театральним режисером, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, народним артистом України.

Його кар’єра розпочалася 1977 року на українському телебаченні. З травня 1978 року до вересня 1979 року він працював у Київському державному театрі російської драми імені Лесі Українки. З 1979 року очолив Київський державний театр естради. З 1985 до 1987 року працював зі своєю трупою на базі Київського Молодіжного театру. У 1987 році Малахов створив Київський драматичний театр на Подолі, де був художнім керівником і директором.

Спогади доньки Дар’ї Малахової про батька та про день прощання з режисером читайте тут.

Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Місько Барбара

11 жовтня у Харкові помер актор і музикант Місько Барбара. Незадовго до цього Барбара випустив новий альбом і, за словами дружини Міська Світлани Олешко, мав “грандіозні плани, бажання жити та творити”.

Місько Барбара був співзасновником гурту “Мертвий півень”, що виник у Львові у 1989 році. Одна з найвпізнаваніших рис колективу – пісні на вірші Тараса Шевченка, Максима Рильського, Віктора Неборака, Олександра Ірванця, Юрія Андруховича, Сергія Жадана.Місько Барбара також паралельно грав у харківському театрі “Арабески”.

Більше про Міська Барбару читайте у спогадах його друзів, а про виникнення назви “Мертвий півень”, перші фестивалі та студійні записи — у матеріалі про гурт.

Данило Перцов

5 грудня не стало Данила Перцова – музиканта, композитора і мультиінструменталіста, учасника гурту “Хорея Козацька”. Він був членом Спілки композиторів України, працював у серйозних жанрах, цікавився старовинною музикою, робив успішні експерименти у царині електроакустичної музики.

Данило Перцов був людиною, яка могла грати на будь-якому народному інструменті. Багато хто пам’ятає його з торбою усіляких екзотичних духових, зокрема шалмеї – різновид сурми та цинку.

Про музичне новаторство Данила Перцова читайте у спогадах очільника ансамблю “Хорея Козацька” Тараса Компаніченка та композиторки Алли Загайкевич.

Валерій Буймістер

Валерій Буймістер, український естрадний та оперний співак, помер 21 травня. Мистецтвознавці називають його одним з наймасштабніших інтерпретаторів світової музичної культури. Його здобутки в цій царині мають дивовижні масштаби: він виконувіав Гейне, Шуберта, Моцарта, Бетховена, Рахманінова й Чайковського.

На конкурсі вокалістів у Парижі взяв Гран-прі. Також за внесок у розвиток вокального мистецтва України Валерій Буймістер отримав звання Народного артиста України. За концертні програми 1997-1998 років, зокрема виконання музики Лисенка до “Кобзаря”, його нагородили Національною премією України імені Тараса Шевченка.

Володимир Рутківський

Від коронавірусу 31 жовтня пішов з життя український письменник Володимир Рутківський, автор трилогії про джур козака Швайки, повісті-легенди “Сторожова застава” та інших пригодницьких повістей для дітей і підлітків.

У 2012 році письменник отримав премію ім. Тараса Шевченка. Також став лауреатом літературної премії “Книга року BBC 2011” — за історичну дилогію “Сині води”. На відсотки від грошової частини Шевченківської премії заснував приватну нагороду в царині дитячої літератури “Джури”.

Більше про Володимира Рутківського читайте в матеріалі Суспільного.

Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Флоріан Юр’єв

11 вересня пішов з життя художник, архітектор, музикант, науковець і педагог Флоріан Юр’єв. Він працював головним архітектором інституту Київпроєкт, наприкінці 1970-х років облишив архітектурний фах і зайнявся створенням інноваційних музичних інструментів.

Серед найвідоміших робіт Юр’єва — герб Києва у вигляді гілки каштана, геральдичний символ столиці УРСР, затверджений 1969 року; проєкт мікрорайону “Нивки-3” у Києві; проєкт будинку Українського інституту науково-технічної та економічної інформації МОН України, що розташований біля станції метро “Либідська”, відомий як “Літаюча тарілка”. За проєкт цієї споруди Флоріан Юр’єв одержав нагороду “За новаторство в архітектурі”.

Переглянути роботи Флоріана Юр’єва та прочитати більше про його життя й творчість можна у матеріалі Суспільного.

Втрати рокуЧитомо

Григорій Чапкіс

Народний артист України, хореограф, керівник “Школи танцю Чапкіса” Григорій Чапкіс помер 13 червня. Про себе Чапкіс говорив, що “танцювати та ходити навчився одночасно”.

Григорій Чапкіс працював хореографом у Театрі ім. Івана Франка, виступав у складі Державного ансамблю танцю УРСР під керуванням Павла Вірського. Був головним танцмейстером Віденського балу. Відкрив Школу танців Чапкіса, брав участь у численних благодійних проєктах.

Більше про злиденне дитинство, початок кар’єри танцівника та зустрічі Чапкіса зі Сталіним і Далі читайте тут.

Володимир Яворівський

16 квітня помер український письменник, громадський і політичний діяч, член Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Володимир Яворівський.

Професійний шлях почав з роботи кореспондента, був кіносценаристом і літконсультантом, згодом став народним депутатом I, II, IV-VІІ скликань. Яворівський був одним із засновників “Народного руху України”. Очолював Національну спілку письменників України, упродовж багатьох років вів на Першому каналі Українського радіо авторську передачу “20 хвилин з Володимиром Яворівським”.

Читайте більше про Володимира Яворівського в матеріалі Суспільного.

Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Оригінал статті на Читомо: Чапкіс, Барбара, Ройтбурд: Кого ми втратили у 2021

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"