Цікаві факти про культових земляків. Ржищівщина і Кагарличчина

Цікаві факти про культових земляків. Ржищівщина і Кагарличчина

Дві культові особи сучасної України – Олесь Бердник та Ліна Костенко. Обоє вони пов’язані з нашим краєм – Кагарличчиною та Ржищівщиною. Кагарлик.City відшукав цікаві факти про наших славетних сучасників.

Ліна Костенко: «Політичної біжутерії не ношу!»

Ліна Костенко родом із Ржищева

Ліна Костенко народилася у Ржищеві. Автор: instagram

Відому українську письменницю, яка народилася у Ржищеві Київської області, вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою.

  1. Мрія дитинства – стати льотчицею – не здійснилася. Крапку у цій дитячій історії поставив випадок із власноруч змайстрованим парашутом зі старої парасольки. Стрибок із горища поставив під загрозу життя дитини.
  2. Ліна стала педагогом і вже потім відкрила свій талант до поезії.
  3. Ліна завжди відчувала внутрішню свободу. Вона писала, що хотіла, говорила, що думала, не визнавала цензури. У той час, коли її колеги-письменники боялися репресій і мовчали, Ліна сміливо критикувала владу.
  4. Активна учасниця дисидентського руху – це про Ліну Костенко. Її твори були забороненими впродовж більше 10 років, які стали важким ударом для письменниці. Їй довелося жити у творчій ізоляції. І саме у цей період Ліна Костенко написала свої відомі твори «Берестечко» та «Маруся Чурай».
  5. Ліну Костенко нагороджували багатьма почесними відзнаками. Та письменниця заявила, що не потребує цих нагород. Не пояснюючи, вона відмовилася від премії «Золотий письменник України» та звання Герой України, бо «не носить політичної біжутерії».
  6. Ви не зустрінете Ліну Костенко, яка у березні зустріла своє 93-ліття, на світських заходах. Весь вільний час пані Ліна приділяє письменництву.

Крилаті вислови Ліни Костенко

  • І все на світі треба пережити, бо кожен фініш – це по суті старт. І наперед не треба ворожити, і за минулим плакати не варт.
  • Єдине, що від нас іще залежить, — принаймні вік прожити як належить.
  • А секунди летять. Отак можна вмерти й нічого не встигнути. Встигаєш тільки втомитися.
  • Огидна річ – наша терплячість. Наша звичка відмовляти собі у всьому. Так все може відмовитися від нас.
  • Єдиний, хто не втомлюється, — час. А ми – живі, нам треба поспішати.

Олесь Бердник: «Не можуть бути народи вільними, допоки душі людські в полоні»

Олесь Бердник у Стрітівці на Київщині Ржищівщина Кагарличчина

Олесь Бердник під час відкриття Кобзарської школи в селі Стрітівка Кагарлицького району (нині Ржищівська МТГ). Автор: Володимир Присяжнюк

Славнозвісний фантаст-дисидент Олесь Бердник належав до тих рідкісних людей, які здатні відкинути все тимчасове і поверхове, думати одвічними архетипами, жити категоріями Всесвіту, Світла, Любові. Разом із цим письменник ніколи не забував про Матір-Націю, любов до якої сформувала його творчу сутність.

  1. Український письменник-фантаст, футуролог, публіцист, філософ, громадський діяч, глобаліст, богослов та політик. Учасник Другої світової війни, політв’язень радянських таборів. Автор понад 20 романів і повістей. Твори Бердника перекладено низкою мов – англійською, німецькою, французькою, угорською та російською.
  2. Сприйняття людини, але не як природної істоти, а космічної – ось основа творчості Бердника. А космізм творчості письменника поєднується з українством, україноцентризмом і києвоцентризмом, ідеями «глобалізації по-українськи», світоглядним, культурним і духовним насліддям дідів-прадідів.
  3. Герої Олеся Бердника – сміливі, волелюбні люди. Їх об’єднує бажання перетворити світ, повний суперечностей, на світ для людей.
  4. Олесь Бердник був одружений двічі. Від обох шлюбів є діти – Мирослава, Громовиця та Радан.
  5. Письменник-фантаст народився на Миколаївщині. В дитинстві жив в селі Бурти на Кагарличчині, тут ходив до школи. А похований у селі Гребені Ржищівщина Київської області, на території своєї дачі.

Так казав Олесь Бердник

  • Я не учитель, я друг і натхненник… І якщо комусь близькі мої погляди й думки – ми супутники на вічній дорозі пошуку…
  • Ми ніколи не виникали! Ми ніколи не щезаємо! Ми лише одягаємося у барвисте вбрання планетарної гри для мандрівок по космічних стежинах подвигу чи творчості. І найголовніше завдання тепер – відкинутий нав’язаний Сатаною образ гріховності, нікчемності, приреченості.
  • Я мріяв про політ до Зірок. Я вірив, що до далеких світів можна летіти безпосередньо, силою бажання, думки, духовного прагнення. Я і зараз вірю, ні, знаю! – що так прилітають до нас дивовижні гості із сусідніх Всесвітів.

Наталія Кравець

kagarlyk.city

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Цікаві факти про культових земляків. Ржищівщина і Кагарличчина

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"