Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літератури

Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літератури

У Стокгольмі оголосили ім’я призера Нобелівської премії з літератури в 2021 році — ним став Абдулразак Гурна. Коментар до нагороди: “За безкомпромісне і співчутливе занурення в наслідки колоніалізму і долю біженців у прірві між культурами і континентами”.

Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літературиФото: АР

Абдулразаку Гурні 73 роки. Він народився на острові Занзібар у родині мусульман арабського походження. У 1968 році у зв’язку з антиарабськими настроями в країні переїхав до Великої Британії, де продовжив навчання.

З 1980 по 1982 рік читав лекції в Університеті Баєро в Нігерії. У 1982 році захистив докторську ступінь у Кентському університеті у Великій Британії і в 1985 році став викладачем в альма-матер. Там Гурна читав курс лекцій, присвячений постколоніальній літературі та творчості письменників діаспори, насамперед вихідців з колоній Великої Британії на сході Африки, Індії та Карибських островів.

Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літератури

Зараз Абдулразак Гурна живе і працює у Великій Британії, очолює аспірантуру на кафедрі англійської мови в Кентському університеті.

Гурна пише прозу, працює у жанрі реалізму, пише свої твори англійською. Він — автор роману “Рай” (1994), який свого часу був включений в шортлист Букерівської та Вітбредівської премій. Інші його романи, зокрема “Дезертирство” (2005) і “Біля моря” (2001), також висувалися на здобуття літературних премій.

Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літературиФото: AP

Як лавреат Нобелівської премії Абдулразак Гурна отримає премію в розмірі 10 мільйонів шведських крон ($ 1,1 мільйона).

У своїх творах Гурна описує життя в Танзанії і на Занзібарі на початку і в середині XX століття. Виклад оповіді часто ведеться від імені маленьких хлопчиків, які виховуються під час переходу від колоніалізму до незалежності.

Гурна — редактор двотомного збірника “Есе про африканську писемність”. Він також редактор “Компаньйона до Салмана Рушді” і журналу “Уасафірі”. Автор досліджень про сучасних постколоніальних письменників, в тому числі Відіадхара Сураджпрасада Найпола, Салмана Рушді і Зої Уікомб.

Що відомо

  • Заходи Нобелівської премії у 2021 році відбуваються у гібридному форматі. Оголошення переможців транслюють у прямому ефірі на цифрових майданчиках премії: сайті nobelprize.org, YouTube, Facebook, Twitter та LinkedIn. В Instagram покажуть, що відбувається за лаштунками премії. Офіційний хештег оголошень – #NobelPrize
  • Грудневі урочистості, включно з церемонією нагородження 10 грудня, коли вшановують лавреатів у Стокгольмі, пройдуть у прямому ефірі та за особистої присутності. На них зможуть прийти місцеві мешканці, а всі інші долучаться онлайн.
  • У 2020 році Нобелівський комітет присудив премію з літератури американській поетці Луїзі Глюк “за унікальний поетичний голос, який з аскетичною красою робить індивідуальне буття універсальним”.
  • 4 жовтня лавреатами Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини 2021 року стали американці Девід Джуліус і Ардем Патапутян. Нагороду вручили за дослідження рецепторів температури та дотику.
  • 5 жовтня Нобелівську премію з фізики отримали троє вчених за “внесок в розуміння комплексних фізичних систем”.
  • Нобелівську премію 2021 року з хімії присудили вченим Бенджаміну Лісту і Девіду Макміллану за новий метод синтезу молекул — асиметричний органокаталіз.
  • Нобелівську премію з літератури присуджують щорічно з 1901-го. За весь час її удостоїлися 117 авторів, з яких 16 – жінки. Чотири рази премія була розділена між двома письменниками.
  • Найчастіше нагороду отримували прозаїки, рідше — поети, однак серед Нобелівських лавреатів були також історик Теодор Моммзен, філософ Рудольф Ейкен і політик Уїнстон Черчілль.

Оригінал статті на Читомо: Хто такий Абдулразак Гурна: розповідаємо про нобелівського лавреата з літератури

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"