Хто гостюватиме у харківській літрезиденції в будинку “Слово” у 2022 році

Хто гостюватиме у харківській літрезиденції в будинку “Слово” у 2022 році

Харківська літературна резиденція у 2022 році чекає на українських та зарубіжних митців, а також планує оновити формат роботи.

Про це Суспільному розповіла директорка Харківського літературного музею та одна з кураторок резиденції “Слово” Тетяна Пилипчук.

У січні Харків відвідає письменниця Оксана Забужко, яка мала відвідати резиденцію торік.

У лютому приїде критикиня, співзасновниця Коаліції дієвців культури Дарія Бадьйор. Вона працює над книжкою про культурні політики, під час резиденції планує писати розділ про Харків.

Також у лютому в будинку “Слово” планують “перезапустити” роботу резиденції так, щоб письменники могли працювати у взаємодії з різними митцями, як це робили у мистецькому об’єднанні “Березіль”.

“Об’єднанню “Березіль” цьогоріч виповнилось би 100 років. Воно цікаве тим, що працювало за принципом майстерні. Митці намагалися знайти істину на перетині різних видів мистецтв, бо театр передбачає саме таку роботу. В ньому мали себе добре почувати і режисери, і актори, і письменники, і композитори. Тож ми розпочнемо працювати в такому “лабораторному” режимі, подивимось на той принцип, за яким працював Лесь Курбас”, — говорить Тетяна Пилипчук.

Читайте також: Протести, опера, квартирники: огляд культурних подій Харківщини у 2021 році

У березні Харків планує відвідати американська режисерка українського походження Вірляна Ткач. Вона продовжить роботу над виставою, яку розпочала восени минулого року.

Акторка та композиторка Мар’яна Садовська планує під час гостювання з кінця лютого до початку березня попрацювати з місцевими митцями над темою Голодомору.

У квітні планується співпраця із Чеським культурним центром: з харків’янами працюватиме поет Тім Постовіт.

Хто гостюватиме у харківській резиденції "Слово" у 2022 роціСуспільне Харків

Квартира мовознавця Юрія Шевельова — одна з квартир резиденції “Слово”

Американська історикиня та дослідниця Мейгіл Фаулер у червні працюватиме у Харкові з темою “Жінки театру “Березіль”.

З липня по вересень діятиме резиденція для дитячих письменників, як було минулого року.

Ще раз Харків на початку осені відвідає музикант Юрій Гуржи, працюватиме над темою 300-ліття з дня народження Григорія Сковороди.

Читайте також: “Фокстроти”. Музичний альбом Жадана і Гуржи з голосами українських поетів доступний у мережі

У вересні резиденція очікує на французьку акторку і режисерку Одрі Роуз. Роуз, яка має народити в лютому, цікавить тема материнства та архетипу матері в літературі. Її вразила новела “Я (Романтика)” Миколи Хвильового, тож вона хоче подивитися на тему зі сторони української історії та літератури.

Восени у Харкові очікують єгипетського дослідника Саміра Манді. Його цікавлять 20-ті роки в літературі та історії України. Самір працює над історією української літератури, яка вийде арабською мовою.

Тетяна Пилипчук наголошує, що за участю резидентів у Харкові плануються заходи. Проте плани можуть змінитися через пандемію COVID-19.

Що відомо

  • Будинок “Слово” — житлова шестиповерхівка на вулиці Культури, 9. Побудована наприкінці 1920-х років кооперативом літераторів. Будівля спроєктована Михайлом Дашкевичем та має в плані символічну форму літери “С”. З 1933 по 1938 рр. з будинку репресували понад 70 мешканців-літераторів з 60 квартир. Одинадцять із них розстріляли в урочищі Сандармох. Цей період в історії української літератури назвали “Розстріляним відродженням”.
  • Літературна резиденція: українські митці місяць працюватимуть у Харкові.
  • Квартира Шевельова у Харкові стала творчою резиденцією.

Оригінал статті на Читомо: Хто гостюватиме у харківській літрезиденції в будинку “Слово” у 2022 році

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"