Хочу говорити про це з дитиною: “Основи” видали першу дитячу книжку про благодійність

Хочу говорити про це з дитиною: “Основи” видали першу дитячу книжку про благодійність

“У пошуках сонячних днів” — перше дитяче видання про благодійність в Україні. Створили книгу Osnovy Publishing у партнерстві з Zagoriy Foundation. Данило Галико, автор та інді-музикант із гурту Blooms Corda, написав тексти для книги, а художниця Поліна Дорошенко намалювала ілюстрації.

Історія про взаємопідтримку та взаємодопомогу розгортається в іншій галактиці на далекій планеті Q7, де живуть маленькі герої Зізі та Зузу. Одного ранку вони прокидаються у темряві, бо замість сонця на небі зійшли два півмісяці. Герої вирішують піти в пошуках світла: в дорозі на них чекають чудернацькі істоти та повчальні ситуації, що приведуть їх до приголомшливої розгадки.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Автор тексту книги Данило Галико — фронтмен музичного гурту Blooms Corda. Він розповів, що поезія найкраще працює в симбіозі з музикою:

“Коли ти робиш пісні, то зазвичай музика йде першою, а потім слова. В цьому випадку я писав слова першими, однак вмикав на фон завжди якусь певну музику, як правило це була якась класична, просто щоб задати певну атмосферу.

Я собі уявляв, що якщо б це було кіно, який би до нього був саундтрек. Я з музикою намагався входити в ритм.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Порадив і музику, з якою книгу можна читати:

“Я вмикав цілу підбірку його творів Моріса Равеля “The great recording”. Вони три години йдуть, то я три години пишу. Щоразу це був якийсь інший композитор. Якусь главу я писав під Едварда Гріга, якусь під Прокоф’єва”.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Ілюстрації в книзі яскраві та переважно на темному тлі. Художниця Поліна Дорошенко розповіла про логіку вибору кольору:

“Для ілюстратора це задача трошки з зірочкою, коли майже всі події відбуваються вночі і є багато тексту. Для того, щоб весь текст не був білим кольором на темному тлі, треба було придумати гру зі світлом. Тому з’явився контраст. Поруч з ним з’явилися насичені кольори.

Це послідовний шлях вибору, а не просто так: “О, намалюю собі такі плямки”.

Тобто тут є логічна складова, усе збирається, як пазлик. А далі вже створювалися образи персонажів і вони, як колаж, накладалися на цю модель”.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Директорка видавництва “Основи” Дана Павличко розказала Суспільному Культура, що її дітям книга до вподоби:

“Класно, що в нас вийшла не просто книжка про благодійність. Це ціла історія, яка живе в ілюстраціях, у виставці, в комунікаціях навколо проєкту.

Я по своїм дітям бачу, наскільки книжка працює, наскільки класно говорити з ними на тему добра, благодійності не через якісь прямолінійні формулювання, а через художні прийоми й мистецтво.

Я переконана була і є, що це працює найкраще”.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

“Ми просуваємо культуру благодійності в фонді й поставили ціль збільшити кількість людей, долучених до благодійності. І ми подумали — змінити світогляд дорослих людей дуже важко. Давайте подумаємо про дітей, — розповідає директорка Zagoriy Foundation Євгенія Мазуренко.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Для мене благодійність ішла з дитинства. Моя мама роздавала гуманітарну допомогу при церкві. І кожен вівторок і суботу хтось мав красиво складати ці речі й це була я. Чесно, я просто ненавиділа цю роботу, але мама завжди казала: “Доця, навіть коли немає коштів, ми маємо, чим ділитися. Як мінімум, консервацією, своїм одягом”.

Зараз у мене росте маленька дитина і я хочу з нею починати діалог. Своїм прикладом це окей, але я почала шукати книжки — їх немає.

Тоді я написла Дані (Павличко, – авт.). Я розказала ідею і Дана сказала: “Феноменально! Будемо робити”.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Ми не будемо зупинятися на одній книжці. У нас з “Основами” в роботі ще дві – це переклади нон-фікшну про благодійність Дена Паллотти. Цього разу не для дітей, а для дорослих”, — розповідає Євгенія Мазуренко.

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

Хочу говорити про це з дитиною: "Основи" видали першу дитячу книжку про благодійність

“Ми впевнені, що емпатія та звичка допомагати розвиваються із дитинства. Навіть звичайна пропозиція сховати подорожнього під парасолькою у дощ — це вияв турботи, який може вас зробити щасливішим. У героїв книги ще чимало таких історій — вони не залишать байдужими ні дітей, ні дорослих”, — йдеться в описі до книги.

Про авторів

Данило Галико — український поет, художник і музикант, фронтмен музичного гурту Blooms Corda. Завдяки оригінальному стилю та поетичній українській ліриці гурт неодноразово визнавався одним із найоригінальніших та найцікавіших колективів незалежної музичної сцени України, а його альбоми завжди займали високі позиції в рейтингах музичних ЗМІ, зокрема Comma 2015/2016 рік.

Поліна Дорошенко — українська художниця, ілюстраторка, живе і працює в Києві. Здебільшого займається книжковою ілюстрацією та співпрацює з провідними українськими видавництвами. У видавництві “Основи” Поліна виконала низку успішно реалізованих проєктів, зокрема ілюстрації до книги “Байки Федра” (2016) та ілюстрації до драми-феєрії “Лісова пісня” Лесі Українки (2014), яка отримала нагороду та увійшла до Міжнародний каталог найкращих дитячих книжок The White Ravens Award.

Що відомо

  • Видавництво “Основи” заснували у 1992 році Богдан Кравченко та Соломія Павличко. Метою видавництва було перекладати та видавати якісну навчальну літературу. Концепт “Основ” змінився, коли його очолила Дана Павличко. Вона змістила фокус з навчального на мистецький.

Оригінал статті на Читомо: Хочу говорити про це з дитиною: “Основи” видали першу дитячу книжку про благодійність

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"