Філософська література у XXI столітті – навіщо її читати?

Філософська література у XXI столітті – навіщо її читати?

Часом здається, що сучасне суспільство перетворилося на громаду споживачів, яких цікавлять лише розважальні серіали та фастфуд. Почасти це і правда, але далеко не завжди. І на підтвердження мого оптимістичного сподівання, що homo sapiens усе-таки не зовсім безнадійні, є той факт, що люди досі читають мудру літературу.

«Філософія – це не сама мудрість, а любов до мудрості», — казав Августин Аврелій. І справді, чимало людей намагалися пояснити світ з огляду на його закони, осягнути минуле, сучасне і майбутнє згідно з власним моральним кодексом: це і давньокитайська література, і поезія ісламського світу, і класичні праці Канта, Гегеля, Арістотеля і Платона.

Чому варто читати і купувати книги про філософію?

1. Вони формують наш світогляд і систему цінностей.

2. У цих книгах присутній досвід і знання багатьох поколінь людей.

3. Вони розвивають уяву, вчать нас мислити і міркувати.

4. Завдяки ним ми знаходимо відповіді на тисячі нагальних запитань про суть і мету життя та вирішення багатьох наших сьогоденних проблем.

5. Ця література спонукає нас самовдосконалюватися і йти до нових звершень.

Якщо вас тільки почала приваблювати філософія, книги нашого топ-5 допоможуть вам зануритися у світ мудрості.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-1

1. Луцій Анней Сенека. Діалоги.

Уперше українською мовою видано Сенеку – його книгу філософії «Діалоги». Це трактати римського стоїка, який учить читачів, як вижити і не загубити себе у часи моральної кризи, коли весь світ зациклений на споживанні (нічого не нагадує?). Отож, актуальність безсумнівна! Навчіться у Сенеки протистояти натовпу і знаходити щастя у буденних дрібницях. 

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-2

2. Клариса Пінкола Естер. Жінки, що біжать з вовками. Архетипи Дикої жінки у міфах та легендах.

Ця праця докторки психології, яка помітила певні схожі характеристики між вовками і жінками, а саме: прагнення гострих відчуттів, глибоку відданість, витривалість, силу духу та допитливість. На основі цього авторка створила концепцію архетипу Дикої жінки, яка стала світовим бестселером і займала вершини топів — The New York Times. 

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-3

3. Тарас Лютий. Двійник. Про природу дублювання і множинності.

Автор у  своїй нонфікш піднімає питання антропології та історії, розповідає про формування людської особистості, власної трансформації, досвіду Іншого і Чужого. У книзі яскраво описано природу подвійності, дублювання і множинності.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-4

4. Еріх Фромм. Втеча від свободи.

Ця книга, як і «Мистецтво любові» Еріха Фромма, вважається класикою жанру, адже тема, що в ній порушена, цікавила людство від самого моменту його зародження. Свобода. Чи прагнуть її насправді  люди? Чи, може, вони її уникають, адже свобода передбачає відповідальність за власну долю, а це не завжди легко і не завжди приємно. 

Автор  пояснює нам сутність свободи, показує, чим вона є для сучасної особистості, простежує зв’язок між авторитарними режимами і втечею від свободи.

Філософська література у 21 столітті – навіщо її читати?, фото-5

5. Ірвінг Ялом. Вдивляючись у сонце. Долаючи страх смерті.

У цій книзі розкажуть, як цінувати життя і насолоджуватися кожною хвилиною попри те, що всіх і кожного завжди переслідує страх смерті. Ірвін Ялом учить притлумлювати ці депресивні думки та оптимістично приймати кінечність земного існування, отримувати задоволення від життя. 

Отож, якщо ви хочете осягнути основи філософії – ласкаво просимо у Дім книги, де на вас завжди чекає великий вибір пізнавальної літератури за низькими цінами. Долучайтеся до світу видатних мудреців, черпайте з криниці знань Людства – і ставайте щасливішими у цьому найкращому із наявних світів.

0382.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: Філософська література у XXI столітті – навіщо її читати?

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"