Френсіс Фукуяма: Хімічна чи ядерна зброя не врятують позиції росіян

Френсіс Фукуяма: Хімічна чи ядерна зброя не врятують позиції росіян

Американський філософ, автор бестселерів, публіцист, викладач Стенфордського університету Френсіс Фукуяма розмірковує про підстави, які призведуть до перемоги України, а також називає причини того, чому українці зможуть витіснити росіян з окупованих територій. Про це філософ пише у своїй колонці для americanpurpose.com.

Фукуяма зазначає, що росіяни фактично зазнали поразки в спробі завоювати Київ і на початку квітня відступили з півночі України. Згодом вони різко зменшили масштаби своїх цілей, і війна перейшла в нову фазу на сході та півдні, коли москва прагне завоювати решту Луганської та Донецької областей, а також захопити зруйноване місто Маріуполь.

 

Попри те, що філософ чув багато думок щодо сприятливості такої ситуації для росії, підкріпленої призначенням єдиного командувача театром бойових дій і зосередженям на одному фронті, а не на чотирьох, Фукуяма вважає, що українцям вдасться витіснити росіян з територій, які вони зараз утримують. 

 

«По-перше, Сполучені Штати та їхні союзники по НАТО, у відповідь на прохання Володимира Зеленського про військову допомогу, тепер посилають в Україну набагато більшу кількість техніки, як-от артилерію далекого радіусу дії, дрони та літаки, що зведе нанівець значну частину переваг росії у вогневій потужності . Хоча ми не знаємо, якими були втрати українців на сьогодні, дехто припускає, що тепер Київ може фактично мати паритет у бронетехніці, залишаючи москві набагато менше переваги в обсязі 3:1, яка зазвичай потрібна для успішного наступу», зауважує автор бестселерів. 

 

Крім того, на думку Фукуями, російський моральний дух залишається вкрай низьким, а українці ще більше вмотивовані до перемоги:  

 

«Підрозділи, виведені з півночі України, були кинуті назад у бій на Донбасі без часу на відпочинок та перегрупування. На сьогодні вони зазнали величезних втрат у живій силі та техніці й, очевидно, минулого тижня втратили ще пару генералів».

 

Також Фукуяма пише, що росіяни не набули здатності ефективно координувати велику загальновійськову операцію і продовжують покладатися на грубу вогневу силу для просування. А українці, навпаки, дуже добре вміють передавати повноваження нижчим рівням командування, зберігаючи загальний стратегічний контроль над своїми силами.

 

«Згідно з цією лінією, успіх України на сході приведе Путіна до ескалації до хімічної чи біологічної зброї або навіть ядерної. У цьому вони з’єднуються з пацифістськими лівими, які з самого початку використовували аргументи Третьої світової війни, щоб застерігати від надання сильної підтримки Україні», — відзначає філософ. 

 

Проте, американець каже, що російська ескалація до такого рівня залишається малоймовірним результатом: 

 

«Хімічна чи ядерна зброя просто не зробить багато для порятунку позицій росіян, що погіршуються, і призведе до ескалації до набагато вищого рівня участі НАТО у війні». 

 

Френсіс Фукуяма — американський філософ, політичний економіст і публіцист, автор бестселерів «Ідентичність. Потреба в гідності й політика скривдженості», «Витоки політичного порядку. Від прадавніх часів до Французької революції», «Політичний порядок і політичний занепад. Від промислової революції до глобалізації демократії» та інших книжок. 

 

Нагадаємо, що раніше публіцист написав роздуми про війну в Україні, у яких зазначив головні аспекти російсько-української війни. 

Оригінал статті на Suspilne: Френсіс Фукуяма: Хімічна чи ядерна зброя не врятують позиції росіян

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"