Фотовиставка і вечір поезії — в Україні вшановують пам’ять Максима Кривцова

Фотовиставка і вечір поезії — в Україні вшановують пам’ять Максима Кривцова

22 січня, у день народження загиблого поета і військового-добровольця Максима Кривцова, відбудуться заходи зі вшанування його пам’яті: фотовиставка «Далі: Я поверну собі своє життя» та читання його віршів.

Виставка світлин «Далі: Я поверну собі своє життя» складатиметься з 24 фоторобіт Максима Кривцова, доповненими його поезіями. Офіційне відкриття розпочнеться 22 січня о 18:30. Під час події охочі зможуть послухати вірші зі збірки «Вірші з бійниці», які читатимуть друзі Максима.

 

У грудні 2023 року Максим Кривцов планував виставку своїх фоторобіт із війни в різних закладах Києва.  «Хочеться, щоб цей військовий простий побут трішки та накладався на побут міста, створюючи єдину картинку», — писав він. На його запит у Facebook відгукнулося чимало культурних діячів. У розмові між Максимом і кураторською групою Squat 17b виникли різні ідеї — від поєднання виставки з поетичними читаннями до зміни фокуса — від малюнку до тексту, де в поєднанні між собою його роботи й поезії отримали б додаткове прочитання.

 

«22 січня Максим мав святкувати день народження — на нулі чи в колі близьких. Хоч Росія забрала його життя, але друг “Далі” мав те, що неможливо вбити. Рукописи й світлини, відскановані знімки, переписані руками й опубліковані в соцмережах, перечитані уважними очима вірші на сторінках книги. Весь цей доробок промовляє — “Я поверну собі своє життя”», — розповіла Дар’я Криж, співзасновниця культурного проєкту Squat 17b, кураторка виставки.

 

Проєкт, який запрошує відвідати кураторська група, — це сукупне бажання друзів і близьких віддячити, зробити все, щоб Максим зрадів.

 

«Найбільше всі ми хочемо, щоб він відповів. Прокоментував, дав опис портрета, щоб пояснив, як бути з кожною з робіт. Втім, цього не станеться. І ми взяли на себе цю відповідальність. У листуваннях з Максимом є побажання, якою він хотів бачити виставку. І ми намагались слідувати цим побажанням», — розповідає команда організаторів.

 

Деякі портрети залишились неназваними. Деякі мають тільки рік. Якісь з них Максим Кривцов ілюстрував власними поезіями, тож вони так і йтимуть пліч-о-пліч.

 

Усі роботи, а також листівки з ілюстраціями українських художників і художниць можна буде придбати. Виручені з продажу робіт кошти передадуть на збереження пам’яті про Максима Кривцова.

 

Виставку фотографій Максима Кривцова «Далі: Я поверну собі своє життя» можна буде відвідати з 22 січня до 3 лютого 2024 року у Києві за адресою Squat 17b (вул. Терещенківська, 17 Б).

 

 

Окрім того, у день народження Максима Кривцова у Львові відбудеться читання його поезій: поетки Юлія Мусаковська, Ія Ківа, Катерина Міхаліцина, Олена Павлова й Галина Крук (онлайн) зберуться у приміщенні Львівської обласної бібліотеки для юнацтва ім. Романа Іваничука, щоби почитати вірші Максима Кривцова.

 

Як зазначає Ія Ківа, вірші Максима Кривцова вирішили читати «із шани до його людського й військового чину, але насамперед із любові до його віршів, адже його поетичний голос – важлива частина українського культурного ландшафту й не менш важливе свідоцтво про наш час, час російсько-української війни».

 

Вона додала, що ці читання не є презентацією збірки «Вірші з бійниці», а діалогом і пам’яттю.

 

Також читання можна буде послухати онлайн.

 

 

Максим Кривцов — кулеметник, поет і фотограф. Учасник Революції Гідності у 2013–2014 роках, добоволець ЗСУ. Згодом працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і в Veteran Hub. У 2022 році знову добровольцем пішов на фронт.

 

У 2023 році у видавництві «Наш формат» вийшла його перша повноцінна збірка «Вірші з бійниці». Вірші Максима Кривцова також виходили в збірках з іншими поетами: «Книга Love 2.0. Любов і війна», «Там, де вдома: 112 віршів про любов та війну», «Колискова 21 століття Vol. 1: що тебе заколисує?», «Поміж сирен. Нові вірші війни». У 2023 році команда кінообʼєднання Вавилонʼ13 також екранізувала два його тексти: «Він переїхав в Бучу» та «Я вирушив автостопом».

 

Як повідомлялося, видавництво «Наш Формат» оголосило про новий наклад збірки «Вірші з бійниці» Максима Кривцова.

 

 

Зображення: Марія Кравченко/фейсбук Ії Ківи

Оригінал статті на Suspilne: Фотовиставка і вечір поезії — в Україні вшановують пам’ять Максима Кривцова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"