Федерація європейських видавців і Європарламент закликають ЄС інвестувати у книговидання

Федерація європейських видавців і Європарламент закликають ЄС інвестувати у книговидання

Федерація європейських видавців (FEP) підтримує доповідь про майбутнє європейського книжкового сектору від Комітету з культури та освіти (CULT) Європейського парламенту. Про це повідомили на сайті FEP.

Доповідь наголошує на важливості книжкової галузі в Європі та містить рекомендації, які допоможуть видавцям подолати ключові проблеми.

 

У звіті визнається важливість незалежного та різноманітного видавничого сектору для забезпечення свободи вираження думок і збереження лідерства в Європі. Однак сектор потребує термінових заходів, щоб протистояти таким важливим викликам, як недобросовісна практика великих технологічних компаній, інфляція та зростання витрат, екологічний перехід і штучний інтелект.

 

Окрім того, депутати Європарламенту висловлюють свою стурбованість щодо тенденцій цензури та самоцензури в деяких державах-членах, які впливають на книжковий сектор. Парламентарі вказують на такі проблеми:

 

  • недобросовісна конкуренція між популярними мережами й онлайн-розповсюджувачами та незалежними книгарнями;
  • поточний дефіцит паперу й чорнила та зростання витрат, спричинениі повномасштабним вторгненням росії в Україну.

 

Депутати Європарламенту закликають Комісію та держави-члени ЄС:

 

  • інвестувати в сприяння читанню;
  • запровадити програми культурних ваучерів;
  • надати підтримку видавцям, щоб вони стали більш екологічно стійкими та зробили свої книги доступними;
  • належним чином запровадити закон про цифрові ринки;
  • запровадити нові зобов’язання для гарантування сумісності електронних пристроїв для читання.

 

Серед майбутніх напрямків розвитку, на яких наголошує CULT:

 

  • заохочення перекладів: комітет закликає Єврокомісію та держави-члени підтримувати переклад книжок регіональними мовами, мовами меншин і корінних народів, та загалом з мов, відмінних від англійської;
  • підтримка сектору дитячої книжки: депутати пропонують створити категорію дитячих книжок у Премії ЄС з літератури, а також загальноєвропейську «програму першої книжки», яка передбачає надання дітям першої книжки та бібліотечного квитка;
  • сприяння читанню: комітет CULT просить зробити книжки доступнішими для населення, закликаючи до нульової ставки ПДВ для всіх форматів книжок у державах-членах ЄС. CULT пропонує роздавати «культурні ваучери», які можна використовувати для придбання європейських літературних творів. Окрім того, члени  комісії стверджують, що недостатня частка книг випускається у форматах, доступних для людей з інвалідністю, і просять прискорити інновації, присвячені інклюзивності;
  • озеленення галузі: Єврокомісія та держави-члени ЄС повинні підтримувати книжкову галузь у його «зеленому переході» на всіх ланках ланцюжка постачання, включно з використанням сировини, екологічного упакування та транспорту, необхідних для виробництва та розповсюдження друкованих видань. На думку депутатів Європарламенту, програми «друку на вимогу» та обмеження на виготовлення книжкової маси можуть сприяти більшій стійкості сектору.

 

Рікардо Франко Леві, президент FEP, заявив: «Комітет CULT ухвалив збалансовану доповідь із важливими пропозиціями щодо забезпечення того, щоб Європа залишалася квітучим середовищем для забезпечення книжками навчальних, інформаційних, розважальних потреб громадян. Ми закликаємо парламент повністю підтримати звіт під час голосування на пленарному засіданні восени, щоб Комісія та країни-члени могли почати працювати над виконанням рекомендацій».

 

Звіт ухвалили 27 голосами «за», жодним «проти» та 1 утриманим.

 

Як повідомлялося, книжкова торгівля у країнах ЄС від 2019 року зросла на понад 10%.

 

 

Чільна світлина: unsplash.com

Оригінал статті на Suspilne: Федерація європейських видавців і Європарламент закликають ЄС інвестувати у книговидання

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"