У BookChef опублікували документ від СБУ про відсутність зв’язків видавництва з росією

У BookChef опублікували документ від СБУ про відсутність зв’язків видавництва з росією

У видавництві BookChef заявили, що Служба безпеки України не знайшла документальних підтверджень співпраці видавництва з росією. Лист від СБУ BookChef оприлюднило на своїй фейсбук-сторінці.

Лист СБУ надіслала у відповідь на запит народного депутата і військового Романа Лозинського. Служба Безпеки України повідомляє, що не знайшла документальних підтверджень зв’язків видавництва BookChef з російською федерацією.

 

У СБУ також повідомили, що до тих учасників книговидавничої галузі, чиї зв’язки з країною-агресоркою підтверджені, застосовані санкції. Це видавництва «Махаон», «Рідна мова», «Аттікус», власник видавничої групи «Азбука-Аттікус» (до неї належать всі 3 перелічені видавництва) Олександр Мамут,  власник російського видавництва «Ексмо-АСТ» Олег Новіков і президентка ТОВ «Ексмо» Марина Ємельянова.

 

 

Зазначимо, що раніше у видавництві повідомили, що самостійно зверталися до аудиторів з проханням про перевірку на зв’язки з країною-агресоркою.

 

Як відомо, наприкінці грудня медіа «Сенсор» та OSINT-спільнота «Мольфар» опублікували розслідування про імовірні бізнес-зв’язки кількох українських видавництв з росією: «Засновником Bookchef є харків’янин Андрій Плєхов, а book24.ua належить його дружині Наталії Плєховій. Цікаво, що Наталія Плєхова — це дочка Людмили Божко, а Андрій Плєхов — відповідно, її зять. “Сенсор” спільно з “Мольфар” припускають, що така схема зв’язків може свідчити про те, що ці троє власники бізнесів є підставними особами, на яких зареєстрували мережу компаній. Більше того, Bookchef та book24.ua, як і видавництво “Форс Україна”, мають зв’язки з російським “Ексмо”. Перша нитка, що пов’язує проєкт Bookchef з російським «Ексмо», — це його ймовірний зв’язок з “Дистрибуційною Книготорговельною Компанією” — наступницею російського «Ексмо» в Україні після 2014 року. … За знайденими спільнотою “Мольфар” витоками даних, власник Bookchef Андрій Плєхов має картку російського Сбербанку, що може свідчити про його ймовірне проживання або діяльність в РФ. Окрім того, книжки видавництва Bookchef, надруковані в Україні в 2022 році, можна знайти на російській онлайн-платформі WildBerries».

 

Згодом група народних депутатів направила звернення до СБУ з проханням перевірити діяльність видавництв «Форс Україна», BookChef, «Альпіна Паблішер Україна», «Рідна мова» та інтернет-магазин book24 щодо зв’язків з росією, а низка книжкових мереж, книгарень і видавництв відмовилася від розповсюдження книжок видавництва BookChef. Окрім того, СБУ оголосила підозру одному з авторів BookChef.

 

У видавництві ж заявили про зміну власника і відсутність зв’язків.

 

 

Чільне зображення: фейсбук-сторінка видавництва

Оригінал статті на Suspilne: У BookChef опублікували документ від СБУ про відсутність зв’язків видавництва з росією

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"