У школах штату Юта в США заборонили Біблію за «вульгарність і насильство»

У школах штату Юта в США заборонили Біблію за «вульгарність і насильство»

Шкільний округ в американському штаті Юта вилучив Біблію з початкових шкіл за те, що вона містить «вульгарність і насильство». 

Це відбулося після скарги батьків на те, що в Біблії короля Якова є матеріали, неприйнятні для дітей.

 

Республіканський уряд Юти у 2022 році ухвалив закон про заборону «порнографічних або непристойних» книжок у школах. Більшість заборонених книжок стосуються таких тем, як сексуальна орієнтація та ідентичність.

 

Заборона Біблії сталася на тлі зусиль американських консерваторів у США заборонити тексти на суперечливі теми — права ЛГБТ+, расова ідентичність тощо. Заборони на деякі книжки, які вважаються образливими, також діють у Техасі, Флориді, Міссурі та Південній Кароліні.

 

Рішення щодо штату Юта ухвалив шкільний округ Девіса на північ від Солт-Лейк-Сіті після скарги, поданої в грудні 2022 року. Чиновники кажуть, що вони вже видалили сім чи вісім примірників Біблії, які були на полицях шкіл, зазначивши, що текст не входить до навчальної програми учнів.

Комітет не уточнив свою аргументацію або ж те, які уривки містять «вульгарність чи насильство».

 

Згідно з газетою Salt Lake Tribune, батько, який скаржився, сказав, що Біблія короля Якова «не має серйозної цінності для неповнолітніх», оскільки вона «порнографічна за нашим новим визначенням», маючи на увазі закон про заборону книжок 2022 року.

Законодавець штату Юта Кен Айворі, який написав цей закон, раніше відхилив запит на видалення Біблії як «насмішку», але змінив рішення, назвавши Біблію «складним чтивом» для дітей молодшого віку.

 

Постанова округу визначила, що зміст Біблії не порушує закон 2022 року, але містить «вульгарність або насильство, неприйнятні для учнів молодших класів». У місцевих середніх школах Біблія залишиться в програмі.

 

Раніше у США шкільний округ Техасу вилучив Біблію з полиць бібліотеки після скарг представників громадськості, які виступають проти спроб консерваторів заборонити книжки. У травні 2023 року учні в Канзасі попросили видалити Біблію зі шкільної бібліотеки.

 

Нагадаємо, у США започаткували ініціативу для підтримки заборонених книжок.

 

 

Джерело: BBC

Чільне фото: AP

Оригінал статті на Suspilne: У школах штату Юта в США заборонили Біблію за «вульгарність і насильство»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"