У Швейцарії журнал зобразив Путіна клоуном, а Зеленського супергероєм. рф не оцінила

У Швейцарії журнал зобразив Путіна клоуном, а Зеленського супергероєм. рф не оцінила

росія погрожує порушити кримінальну справу проти швейцарського видання Neue Zurcher Zeitung через мем про путіна. Про це йдеться у листі до керівництва видання, який опублікували  на сайті посольства рф у Швейцарії.

Росіяни обурені, що журналістка навела приклад карикатури на президента рф владіміра путіна поряд із зображенням президента України Володимира Зеленського у подобі Залізної людини.

 

Як наголошується в листі, дії журналістів нібито порушують статтю Кримінального кодексу Швейцарії про поширення відомостей, що ганьблять честь і гідність, а також статтю про наклеп.

 

«Вважаємо, що свобода слова аж ніяк не сумісна зі свободою поширення образ і фейків. Вимушені констатувати, що у вашій газеті регулярно публікуються матеріали різномастих авторів, які безпардонно і безкарно розповсюджують свої вигадки та лайки на адресу керівництва росії», — пишуть представники посольства рф.

 

25 червня на сайті газети вийшов огляд Маріт Лангшвагер «Між супергероями та лиходіями: сила мемів у війні в Україні» (Zwischen Superhelden und Schurken: Die Macht der Memes im Ukraine-Krieg). Тут подано добірку мемів з теми російської агресії проти України. У публікації розглядаються психологічні, творчі та інші чинники цього напрямку контенту для соцмереж. Також піднімається питання інформаційної війни та «кіберсил», які можуть підкріплюватии той чи інший наратив, втілений у зображенні.

 

Головна теза статті – «Війна в Україні – це також битва наративів», і її винесено у лід публікації. Також у статті подані ілюстрації із соцмереж, що є прикладами мемів.

 

Серед них – «портрети» путіна, втілені авторами дописів, світлини із котом Степаном, президент Володимир Зеленський в подобі супергероя тощо.

 

Обурення посольства росії викликало саме зображення владіміра путіна, яке авторка публікації процитувала як мем з інстаграму. Як ідеться у листі посольства рф, ця ілюстрація «вже за межею здорового глузду («разумного понимания».

При цьому, наголошують представники посольства рф, Володимира Зеленського у статті «зображено у подобі могутньої Залізної людини».

«Якщо говорити про клоунаду, то було б набагато доречніше торкнутися цієї теми в контексті недавнього минулого колишнього українського коміка В.Зеленського. Збереглися відеозаписи вкрай неоднозначних «перфомансів» за участю майбутнього президента України із зашкалюючим рівнем вульгарності, які Ви легко можете знайти у мережі. Однак ні, в «НЦЦ» його зобразили у вигляді могутньої «Залізної людини» (це, ймовірно, Ваша газета також вважає свого роду «гумором»). Що стосується особистості президента росії, то він, як відомо, є глибоко віруючою православною людиною і виступає за збереження традиційних християнських цінностей у російському суспільстві (і вже явно не є шанувальником ЛГБТ-спільноти, у зв’язку з чим райдужна розмальовка його обличчя, як кажуть на Русі, “ні к сєлу, ні к городу”)», — зазначили у листі до редакції видання.

 

На сайті Neue Zurcher Zeitung лист посольства рф не коментують.

 

Нагадаємо, у Києві з’явилися плакати із висміюванням президента рф путіна. Крім того, у  вільний доступ виклали книжку про путіна, ностальгію за «совком» і тероризм у росії.

 

Чільна ілюстрація: Soylent Smurf, Ukrainian Memes Forces

Оригінал статті на Suspilne: У Швейцарії журнал зобразив Путіна клоуном, а Зеленського супергероєм. рф не оцінила

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"