У Фінляндії презентували книжку про фінську подорож Олександра Богомазова

У Фінляндії презентували книжку про фінську подорож Олександра Богомазова

У центральній бібліотеці Гельсінкі Ооді відбулася презентація книжки української журналістки Наталі Терамае «Богомазов у Фінляндії» про подорож художника до Фінляндії. Про це Читомо повідомила авторка книжки.

«У 1911-му газета “Киевская мысль” відрядила Олександра Богомазова у мистецьку подорож Фінляндією, результатом чого стали “Фінський цикл” робіт та кілька публікацій у пресі. Через художні роботи, листи, родинні спогади, а також власні поїздки та консультації із місцевими істориками та мистецтвознавцями журналістка Наталія Терамае реконструює фінську подорож Богомазова», — ідеться в анотації до видання.
В Україні книжку видало видавництво «Родовід».

 

«Я хочу, щоби ми бачили в полотнах, акварелях і графіці мистця не абстрактну північ, а конкретні місця, з конкретною історією та колоритом. Щоби чули звуки Фінляндії — шум порогів у Іматрі, плюскіт хвиль Сайми, шум сосен у Пункагар’ю та дзвін біля середньовічної фортеці Олавінлінна. Я бажаю, щоби подорожуючи світом, ми слідували маршрутами, що окреслені нашими великими. І дивилися на світ через ними створені образи та асоціації. Я також бажаю відновити ці загублені ниточки зв’язків між Фінляндією та Україною», — розповіла Терамае.

 

В ексклюзивному коментарі Читомо вона зазначила, що її подорож місцями відвідин Бомогазова тривала влітку 2021 року. «Треба було вжитися в ритм і настрій Богомазова, щоби відчути, як він сприймав країну і людей. А настрій його залежав від погоди, а ще більше — від інтенсивності листування з нареченою Вандою Монастирською: коли Ванда не відписувала, Олександра все навколо дратувало і навпаки. Узагалі, Богомазов бачив Фінляндію дуже романтично: це видно з листів-щоденників, він захоплюється місцевими замками й уявляє їхню середньовічну історію. Я відвідала 4 міста: Іматру, Лаппеенранту, Пункагар’ю і Савонлінну, але не потрапила у Виборг, що нині на території рф, зі зрозумілих причин», — зазначила журналістка.

 

За її словами, у книжці йдеться не тільки про Богомазова у Фінляндії, а й про фінську історію, національний рух і сучасне життя. Фінський перекладач Ееро Балк планує перекласти видання на фінську мову, наразі триває пошук видавництва. Щоб видати книжку, потрібно зробити мистецьку виставку українського авангарду, до якої приурочити вихід «Богомазова у Фінляндії». «Тут дуже потрібно отримати підтримку українських державних інституцій, оскільки це робота в полі деколонізаційної політики», — додає Терамае.

 

У презентації книжки взяли участь дизайнерка і фотографиня Катерина Лесів, що зараз на резиденції у Гельсінкі, і Лукас Стасевський, українсько-фінський віолончеліст і кінорежисер. Авдиторія складалася як з українців, так і з фінів, серед яких фінський посол в Україні 2007-11 Крістер Міхельссон.

 

 

Авторка дослідження також зазначила, що Товариство українців у Фінляндії веде кілька гуманітарних проєктів: закупівлю медикаментів, медичного обладнання, транспортних засобів. Кошти з продажу книжки підуть на один з них.

 

Олександр Богомазов — український графік, живописець, педагог, теоретик мистецтва. Був чільним представником українського й світового авангарду.

 

Як повідомлялося, у фінському видавництві Tammi вийшла друком книжка журналіста Сергія Руденка «Бій за Київ».

 

 

Зображення: rodovid.net, Ксенія Павлова/Ukrainalaisten yhdistys Suomessa

Оригінал статті на Suspilne: У Фінляндії презентували книжку про фінську подорож Олександра Богомазова

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"