У Філіппінах влада закриває ЗМІ нобелівської лавреатки Марії Ресси

У Філіппінах влада закриває ЗМІ нобелівської лавреатки Марії Ресси

У Філіппінах Комісія з цінних паперів і бірж залишила чинним своє попереднє рішення про закриття інформаційного онлайн-видання Rappler. Про це повідомила під час виступу на міжнародній медіаконференції східно-західного центру на Гаваях його очільниця, нобелівська лауреатка 2021 року Марія Ресса.

«Комісія з цінних паперів і бірж підтвердила своє попереднє рішення про відкликання свідоцтв про реєстрацію Rappler Inc. і Rappler Holding Corporation. Наші юристи повідомили нас про це рішення, яке фактично підтвердило закриття Rappler», — йдеться в заяві видання.

 

На думку Комісії, Rappler нібито порушив «конституційні та законодавчі обмеження щодо іноземної власності на ЗМІ».

 

За словами Марії Ресси, видання буде оскаржувати рішення в апеляційному суді.

 

«Департаменту реєстрації та моніторингу компаній доручили скасувати сертифікати про включення Rappler Inc. та Rappler Holdings Corp. у записи та систему Комісії», — йдеться у частині наказу із посиланням на конституцію та президентський указ №1018, які обмежують право власності та управління засобами масової інформації громадянам Філіппін.

 

Національна спілка журналістів Філіппін розкритикувала таке рішення.

 

 

У 2018 році Комісія розпорядилася анулювати реєстрацію Rappler через інвестиції, отримані у 2015 році від компанії американського підприємця, засновника eBay П’єра Омідьяра – Omidyar Network. Згідно з філіппінськими законами, іноземці не можуть володіти місцевими медіа. Rappler намагається довести в судах, що інвестиції не надали іноземній компанії контроль над виданням. Крім того, коли у 2018 році до угоди виникли питання, Омідьяр передав куплені цінні папери Rappler команді видання.

 

Видання Rappler відоме критикою філіппінської влади. 

 

Марія Анґеліта Ресса — філіппіно-американська журналістка, лавреатка Нобелівської премії миру за 2021 рік. Відома як співзасновниця та виконавча директорка онлайн-видання Rappler. До того майже два десятиліття працювала провідною журналісткою-розслідувачкою каналу CNN у Південно-Східній Азії.

 

У 2020 році Марію Рессу засудили до 6 років в’язниці через звинувачення у кібернаклепі щодо філіппінського бізнесмена Вілфредо Кенге, але відпустили під заставу. Оскільки вона відверто критикує президента Філіппін Родріго Дутерте, її переслідування міжнародна журналістська спільнота розглядає як політично вмотивоване. 

 

У грудні 2021 року суд дозволив їй особисто поїхати в Осло на церемонію вручення Нобелівської премії.

 

Нагадаємо, у 2021 році понад 100 письменників, поетів та художників з усього світу підписали відкритого листа президенту Руанди із закликом втрутитися у справу зниклого поета.

 

 

Джерело: CNN

 

Чільне фото: Forbes

Оригінал статті на Suspilne: У Філіппінах влада закриває ЗМІ нобелівської лавреатки Марії Ресси

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"