У США розпочався прокат вистави «Гаага» про суд над путіним

У США розпочався прокат вистави «Гаага» про суд над путіним

У червні у США розпочався прокат вистави «The Gaaga/The Hague» української режисерки Саші Денисової. Виставу про суд над путіним та його прибічниками поставив у Бостоні театр Arlekin Players Theatre, який очолює виходець з України Ігор Голяк.

Як розповіла в коментарі Укрінформу режисерка Саша Денисова, паралельно з дійством на сцені театру йде віртуальна версія вистави.

У США розпочався прокат вистави «Гаага» про суд над путіним / Фото: Irina Danilova

За її словами, у виставі задіяні 18 американських акторів із Нью-Йорка, Бостона та Лос-Анжелеса. Тривалість вистави – 2 години 30 хвилин.

«Ще на початку війни художній керівник «Театру Польського» в Познані Мачей Новак запропонував мені зробити виставу про путіна – я сказала, у мене для нього є одне слово: Гаага. Так почався цей проєкт. путінські злочинці сидять у в’язниці і ділять сосиски, вони смішні і безглузді, а на слуханнях намагаються уникнути покарання і звалити провину один на одного. Трагічні сцени з Бучі та Маріуполя поєднуються з чорною комедією, драма сусідить із жорсткою критикою російського політичного керівництва. Ця вистава – дипломатичне нагадування про війну в Україні, укол у серце, щоб через комедію і сатиру розповісти про біль і втрати, про високу ціну, яку сплачує Україна», – розповіла Денисова.

За її словами, для неї, як для українки, важливо говорити про війну, робити її ближчою європейцям та американцям, щоб вони відчували наш біль як свій.

«Для цього й існує театр – якщо хоча б одна людина заплаче, почне читати новини про війну в Україні іншими очима. Американські газети пишуть: у нас ще не було вистав про війну в Україні, наші театри сплять! Тому тут нібито моє завдання просте – розбудити. Після вистав американці кажуть, чим ми можемо допомогти – ми відповідаємо: зброєю, підтримкою. Не бути байдужими», – зазначила режисерка.

Як повідомила Денисова, головну героїню, українську дівчинку, чию долю зруйнувала війна, блискуче грає Тая Федоренко (17-річна українка, від початку війни вона перебуває в Америці, поки батьки в Києві, закінчила школу, вступила до коледжу, сама!).

«Це вистава про відплату, яка невідворотна, вона принижує і висміює тих, хто сьогодні ще в Кремлі і бомбардує Україну, але розплата близько. «Гаага» не за горами», – зазначила режисерка.

За її словами, одночасно з виставою на сцені в центрі Гарварду йде віртуальна версія вистави. У віртуальній виставі американський глядач може обирати камери, з яких знято виставу, читати досьє на кремлівських злочинців, відповідати на запитання, брати участь як судді. Раніше Прем’єра «Гааги» відбулася в Польщі, в найстарішому театрі Польщі – «Театрі польському» в Познані, на великій сцені, 24 лютого 2023 року, в річницю війни. Вистава йде в репертуарі постійно.

У вересні в Болгарії в Національному театрі Софії відбудеться прем’єра на великій сцені, режисер – Галін Стоєв, художній керівник Національного театру в Тулузі (Франція). Плануються також гастролі польської вистави у Франції.

П’єса перекладена польською, англійською, французькою і болгарською мовами.

«Гаага» – це суд, який уже відбувається. Десять засуджених із вищого керівництва російської федерації коротають дні в голландській в’язниці, думаючи, на кого звалити провину. Міністр оборони шойгу із сумом згадує, як із путіним їздили на риболовлю в тайзі, пропагандистка симоньян – як погрожувала Польщі атомною бомбою, секретаря радбезу рф патрушева непокоїть, що у в’язниці, згідно зі змовою США, їх труять генномодифікованою їжею. У тюремній їдальні генералу суровікіну не вистачає сардельки. Медіамагнат ковальчук сподівається на політичні зв’язки в Європі. Експомічник президента рф сурков змирився. Лідер Чечні кадиров турбується, як там дружини і лімузини. путіну ввижаються привиди.

Але суд починається, і у злочинців починають здавати нерви. На кого звалять провину в бомбардуваннях України, у масовій різанині, депортації дітей, тортурах і загибелі українців? На допитах вони починають зраджувати один одного. Голова ради федерації матвієнко від туги п’є. Ватажку пвк «вагнер» пригожину – в’язниця дім рідний, не вперше тут. Прокурору й адвокату доведеться мати справу з бандою божевільних.

Паралельно виникають свідчення страшної війни, російські солдати, які творили звірства, українці, які втратили близьких. Яким буде вирок – вирішує глядач і українська дівчинка, яка розповідає цю історію. Комедія, де вчорашні володарі світу стають смішними та жалюгідними, переплітається з трагедією у фантасмагорії.

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У США розпочався прокат вистави «Гаага» про суд над путіним

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"