У США книжку про ОУН та УПА додали у список «‎найкращих історичних матеріалів»

У США книжку про ОУН та УПА додали у список «‎найкращих історичних матеріалів»

Американська асоціація бібліотек визнала англомовну книжку Володимира В’ятровича і Любомира Луцюка «Ворожі архіви: радянські протиповстанські операції та український націоналістичний рух» (Enemy Archives: Soviet Counterinsurgency Operations and the Ukrainian Nationalist Movement) одним з «найкращих історичних матеріалів, опублікованих у 2022 та 2023 роках». Про це повідомляється на сайті Американської асоціації бібліотек. 

Це збірка перекладених архівних документів про маловідомі сторінки українсько-російських відносин. Книжку видало університетське видавництво у Канаді McGill-Queen’s University Press.

 

Автори книжки:

 

  • український історик, ексголова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович;
  • дослідник історії Другої світової війни й українського визвольного руху, канадський історик, географ Любомир Луцюк.

 

Перекладачка: журналістка, редакторка та дослідниця Марта Дарія Олійник.

 

«Коли я працював у Сполучених Штатах Америки в Гарварді, то побачив як мало первинних джерел з історії Української повстанської армії, Організації українських націоналістів, доступні для західних вчених, як мало вони використовуються. Це — найважливіші документи структур підпілля, а з іншого боку — найголовніші документи радянської каральної системи про боротьбу з повстанським рухом», — зазначив український історик і співавтор книжки «Ворожі архіви» Володимир В’ятрович.

 

Співавтор книжки «Ворожі архіви» Володимир В’ятрович

 

Автори книжки зібрали 161 документ з архіву Служби безпеки України: документи УПА та ОУН, конфісковані радянськими спецслужбами, і документи НКВД-КҐБ, де йдеться про боротьбу з українськими повстанцями. Світлини взяті з архівів СБУ та Центру досліджень визвольного руху. Частина з них вже доступна онлайн на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

 

Американська асоціація бібліотек рекомендує цю книжку для наукових бібліотек. 

 

«Оскільки більшість листів перекладено англійською мовою вперше, це видання є цінним джерелом для дослідників, що вивчають історію відносин між Радянським Союзом та Україною», — йдеться на сайті Асоціації.

 

З цього приводу висловилася Оксана Забужко на своїй фейсбук-сторінці: «Тепер це видання ввійде в обов’язковий для фахівців канон — адже досі ці документи були недоступні міжнародним дослідникам, і Кремлеві, по суті, було так само легко продавати Заходу небилиці про ОУН, УПА та “українських нацистів”, як і за Сталіна чи Хрущова. А тепер, із публікацією й визнанням “Enemy Archives”, Кремль зазнав серйозної інформаційної поразки», — вважає українська письменниця.

Співавтор книжки «Ворожі архіви» Любомир Луцюк

 

Придбати книжку можна на сайті видавництва McGill-Queen’s University Press і на Amazon

 

Як повідомлялося, відома праця історика Володимира В’ятровича «‎Друга польсько-українська війна. 1942 – 1947» вийшла друком англійською мовою у видавництві в Торонто. 

 

Оригінал статті на Suspilne: У США книжку про ОУН та УПА додали у список «‎найкращих історичних матеріалів»

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"