У супермаркетах Польщі встановлять книжкомати

У супермаркетах Польщі встановлять книжкомати

Поблизу двох супермаркетів у Познані встановлять книжкові автомати. 

 

Наразі пристрої працюють у тестовому режимі. Місткість книгарні-автомату — до кількох сотень найменувань. Пристрій складається з 93 відділень, у кожному з яких розміщені кілька книжок із бібліотеки Рачинських. Згідно з оголошенням, книжкомати будуть доступні для відвідувачів супермаркетів мережі Lidl у другій половині березня.

 

«Книжкомати — це чудовий спосіб розвивати та популяризувати читання серед місцевої спільноти. Завдяки таким автоматам в наших магазинах читачі можуть зручно купувати книжки під час повсякденних закупів. Ми вважаємо, що це рішення буде особливо зручним для людей похилого віку та дітей», — повідомила для shoppingpl Олександра Робашкевич, керівниця відділу корпоративних комунікацій Lidl Polska.

Попри поширену думку, встановлення книжкоматів у Польщі не пов’язане із встановленою з 1 лютого 2022 року забороною на торгівлю в неділю.

 

«Протягом кількох місяців ми підтримували зв’язок із бібліотекою Рачинського щодо спільного підприємства, яке має на меті підтримати читацьку авдиторію серед поляків шляхом розміщення книжкових автоматів у наших магазинах у Познані. Проєкт локальний — він стосується лише двох магазинів у Познані та не пов’язаний з графіком роботи наших закладів. З 1 лютого ц.р. Магазини Lidl Polska  включно з книгарнями – не працюватимуть у неділю, які не є робочими. Наші клієнти зможуть робити покупки лише з понеділка по суботу та в комерційні неділі», — зазначила для Lubimyczyarcie.pl Олександра Робашкевич. 

 

У бібліотеці Рачинських також повідомили, що книжкомати розміщуватимуться поряд з магазинами, не безпосередньо в них. Загалом буде 11 пристроїв, розташованих в тих частинах міста, де немає філій, їх місцезнаходження включає автобусні та трамвайні зупинки, пошту, школи й супермаркети, відповідно.

 

Як відомо, практика книжкових автоматів у Польщі вже існує. Зокрема, нещодавно американський журнал креативної індустрії Communication Arts відзначив дизайн книжкоматів публічної бібліотеки в Гданську. Також розбудовується мережа автоматів в бібліотеці Рачинських в Познані.

 

Нагадаємо, у 2021 році Польська Книжкова Палата (Polska Izba Książki, PIK) ініціювала законопроєкт, який забезпечує фіксовану ціну на книжки на польському ринку.

 

 

Джерела: Lubimyczyarcie.pl, kronika24.pl, shoppingpl

 

Чільне фото: UMK

Оригінал статті на Suspilne: У супермаркетах Польщі встановлять книжкомати

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"