У Рівному відкрили першу в Україні виставку рукописних партитур

У Рівному відкрили першу в Україні виставку рукописних партитур

У Рівному відкрили першу в Україні унікальну виставку рукописних партитур «Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ — середини ХХ століття».

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Рівненська облрада.

«В Рівному відкрили першу в Україні унікальну виставку рукописних партитур. Вона проходить в Рівненському обласному краєзнавчому музеї та має назву «Рукописні партитури церковної музики з історичної Волині кінця ХІХ — середини ХХ століття», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, виставку привіз до Рівного та презентував голова Всеукраїнського хорового товариства імені Миколи Леонтовича, хормейстр Національної опери України, заслужений діяч мистецтв України Олександр Тарасенко.

Як інформують в облраді, усі експонати виставки зібрані у селах та містах історичної Волині — Рівненській, Волинській та Тернопільській областях.

Підкреслюється, що найбільшою колекцією виставки є колекція Рівненської духовної семінарії.

Як розповіли у музеї, рукописи партитур церковної музики — це важливе надбання українського сакрального мистецтва. Водночас є забутим видом культурної діяльності. Ці шедеври більш як 100 років зберігаються у церквах та приватних бібліотеках.

«На сьогодні не кожен хор може виконати ці твори через їхню складність, оскільки це музика професійна та написана професійними українськими і зарубіжними композиторами. Нам належить зараз зберегти ці документи, які свідчать про високий рівень хорової культури», — розповідає Тарасенко.

Рукописи того часу переписували регенти православних церков краю, які переважно були вихованцями Кременецьких регентських курсів Євгена Капітонця.

Як повідомляв Укрінформ, у Рівненській обласній філармонії відкрилася виставка «Любомирські на Рівненщині 300 років».

Фото: FB-сторінка Рівненського обласного краєзнавчого музею

ukrinform.ua

Прокоментуєте?

Оригінал статті на НСПУ: У Рівному відкрили першу в Україні виставку рукописних партитур

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"