У Раді пропонують видавати сертифікати на придбання книг. Законопроєкт пройшов перше читання

У Раді пропонують видавати сертифікати на придбання книг. Законопроєкт пройшов перше читання

Парламент підтримав у першому читанні проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження” (№ 6287). Про це повідомляється на сайті Верховної ради.

Йдеться про стимулювання розвитку українського книжкового ринку як важливого фактору гуманітарного розвитку та національної безпеки, зазначається у пояснювальній записці до документа.

За словами авторів законопроєкту, там прописані механізми зростання мережі книгарень, накладів та асортименту книг, стимулювання читання книг українською мовою на всій території країни, значне зменшення впливу держави-агресора на український книжковий ринок.

Законопроєктом пропонується внести зміни до законів ”Про видавничу справу” і “Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні”. Пропонується надавати державну субсидію для відшкодування кваліфікаційних витрат на найм (оренду) нерухомого майна, що використовується суб’єктом видавничої справи як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.

Видавці, які, зокрема, продаватимуть книги українською мовою та/або мовами ЄС і мовами корінних народів України з використанням РРО у книгарнях, отримають гарантоване право на державну субсидію для відшкодування кваліфікаційних витрат на оренду приміщення.

Субсидію пропонують надавати щоквартально, починаючи з першого кварталу 2023 року, книгарням, що відповідають встановленим законопроєктом вимогам. Для цього книгорозповсюджувачам треба буде звернутися до Українського інституту книги

Законопроєкт також пропонує встановити обмеження площі і вартості квадратного метра оренди з градацією відповідно до чисельності населення громади, в якій розташована книгарня.

Також проєктом пропонується передбачити надання громадянам натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг. Автори пропонують, щоб це було 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Такий сертифікат хочуть надавати при отриманні свідоцтва про народження, а також при отриманні підлітками, які досягли 14-річного віку, паспорта громадянина України. Сертифікат можна буде використати виключно, щоб придбати книжки державною мовою. Видачу сертифікатів пропонується запровадити з 1 січня 2023 року.

Що відомо

  • Верховна рада у вівторок, 25 січня, за скороченою процедурою ухвалила звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського парламенту та урядів країн світу щодо неприйнятності військового шантажу стосовно України з боку Російської Федерації. Зазначається, що Росія дестабілізує безпекову ситуацію з метою недопущення реалізації європейських та євроатлантичних прагнень України.

Оригінал статті на Читомо: У Раді пропонують видавати сертифікати на придбання книг. Законопроєкт пройшов перше читання

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"