У Нью-Йорку Донецької області проведуть літературний фестиваль

У Нью-Йорку Донецької області проведуть літературний фестиваль

2-3 жовтня у селищі міського типу Нью-Йорк Донецької області відбудеться літературний фестиваль. Про це Читомо повідомила засновниця фестивалю, письменниця Вікторія Амеліна.

Організатор фестивалю: громадська організація «Культурний елеватор», керівниця − Олександра Папіна (організаторка фестивалю «Кальміус», Краматорськ). Фокусна тема фестивалю: «Справжні імена. Справжні історії».

 

Гостями Першого Нью-Йоркського літературного фестивалю стануть письменники та письменниці з трьох країн: Олена Стяжкіна, Сергій Жадан, Галина Крук, Сашко Дерманський, Катерина Міхаліцина, поетка з Нью-Йорка (США) Оленка Дженнінгз, Себастьян Гобер (Франція). В межах фестивалю відбудеться конкурс есеїв для старшокласників Нью-Йорка, − нагородами для переможців стануть подорожі до Львова та Києва. Для участі в музичній програмі запросили відомого джазового контрабасиста Марка Токара.

 

Частину подій транслюватимуть український ПЕН та Форум Видавців. Серед партнерів події: Тетяна Пилипець та ГО «Книжкова толока», місцеві громадські організації «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка», «Студія громадських жіночих ініціатив», «Твоє нове місто» (Торецьк), Донецька обласна військово-цивільна адміністрація, Торецька міська військово-цивільна адміністрація.

 

«Ідея Нью-Йоркського Літературного Фестивалю з’явилася в мене відколи я почала їздити на Схід як письменниця − тобто фактично від початку війни. Річ у тім, що Нью-Йорк мені рідний − мій чоловік провів там значну частину дитинства, вся його родина з українського Нью-Йорка. Я вперше побувала в смт Нью-Йорк ще в 2005-му році. А у травні 2021-го я подзвонила рідним і спитала, чи варто робити в містечку літературний фестиваль. Після ствердної відповіді запропонувала Олександрі Папіній поїхати туди і познайомитися з тамтешніми активістами, які тоді ще тільки боролися за повернення селищу старої назви», − розповіла у ексклюзивному коментарі Читомо Вікторія Амеліна.

 

Письменниця наголошує, що селище розташоване на лінії розмежування, в ньому залишилося близько десяти тисяч жителів, «це зовсім невелика аудиторія». Також на фестивалі будуть радими присутності українських військових.

 

Вона додала, що проєкт волонтерський і наразі не має фінансування, основні витрати покриває вона. Організатори планують зібрати гроші на платформі Спільнокошт, планують провести подію до нового локдауну.

 

«За Сталіна, в 1951-му році, наш Нью-Йорк перейменували в Новгородське. Так намагалися стерти пам’ять про європейську історію на Донеччині. Але в родині Амеліних завжди пишалися тим, що походять з українського Нью-Йорка. Нью-йоркці повернули своєму селищу справжнє ім’я, а наш Нью-Йоркський Літературний Фестиваль − повертатиме справжні історії», – пояснила Вікторія Амеліна.

 

Нью-Йорк − селище міського типу в Україні, в Торецькій міській територіальній громаді Бахмутського району Донецької області. Його заснували у 1892 році, з 1951 року до 1 липня цього року воно мало назву Новгородське.

 

Нагадаємо, у 2018 році в Слов’янську Донецької області провели фестиваль «Книжкова толока».

 

 

 

 

 

 

Оригінал статті на Suspilne: У Нью-Йорку Донецької області проведуть літературний фестиваль

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"