У Мілані відкрили українську бібліотеку

У Мілані відкрили українську бібліотеку

У Мілані за підтримки та ініціативи культурної асоціації «Ucraina Più — Milano APS» (Україна Плюс — Мілан) заснували українську бібліотеку. Про це повідомило видання «Голос українською».

 

В ексклюзивному коментарі Читомо одна із засновниць асоціації «Ucraina Più — Milano APS» Людмила Костів, відповідальна за бібліотеку, розповіла, що кількість українців в північному регіоні Італії Ломбардія налічує понад 50 тисяч легально зареєстрованих резидентів. Саме завдяки осередку, де облаштована «Biblioteca Ukraina Più – Milano», реалізуються ключові пріоритетні напрямки в роботі асоціації: популяризація української культури серед італійців, діяльність у просвітницькому напрямку та пропагування фінансової грамотності. 

 

Створення бібліотеки розпочалося у 2020 році. «Активний збір книжок припав саме на час пандемії, тим паче в нас ще не було приміщення, тому ми їх зберігали вдома, а тим часом ішла кропітка робота в оформленні та реєстрації», — повідомили в асоціації. 

 

Наразі бібліотека володіє 400 примірниками, цей список планують розширювати. Нині в бібліотеці є велика кількість дитячих книжок із кольоровими ілюстраціями, книжки про історію України, видання про останні революційні події на Майдані, багато мотиваційної літератури для саморозвитку.

 

Значна частина видань у книгозбірні мають підписи авторів чи видавців. «У 2019 році на презентації книжок ми познайомилися в Мілані із молодою письменницею і, за сумісництвом, бібліотекаркою Юлією Матту, яка взяла на себе левову усієї роботи у формуванні бібліотеки. 

 

Уже повернувшись в Україну, Юлія поділилася ідеєю створення української бібліотеки в Мілані у своєму творчому колі. Завдяки цьому письменники, поети та видавництва активно долучились до збору книжок зі своїми автографами та побажаннями для читачів. Також Юлія провела понад 40 етерів на ютуб-каналі з видавцями та письменниками, які подарували книжки нашій бібліотеці», — розповіла про історію появи підписаних книжок у бібліотеці Людмила Костів. Вона також зазначила, що Biblioteca Ukraina Più — Milano вітає книжки, подаровані бібліотеці читачами.

«Початкова ідея полягала саме в створенні бібліотеки для українців, які живуть в Італії, проте з часом ми зрозуміли, що зацікавленість у бібліотеці збільшиться, якщо матимемо книжки також і іншими мовами, зважаючи на той факт, що бібліотека знаходиться у приміщенні де надаються усі необхідні послуги для мігрантів. Це дасть більшу видимість, зокрема, і українській мові та літературі.

 

Своєю чергою, для нас було дуже приємним і корисним знайомство з істориком Массімо Вассалло, який вивчає і досліджує історію України із древніх часів до сучасності та написав про це книжку з однойменною назвою. 

 

А також до послуг бібліотеки звертається низка інших італійських письменників та пересічні італійці, які шукають знайомства із нашим осередком української бібліотеки в Мілані», — зазначила Людмила Костів.

Відомо, що бібліотека працює в будні 15 до 19 год, а в суботу та неділю з 12 до 18 год, за адресою Brusuglio 73. Для запису необхідно оплатити членський внесок Arci 15€, який дозволить також брати участь в заходах від асоціації «Ucraina Più — Milano APS». Завдаток за книжку складає 5€ без автографа автора, 10€ — з автографом автора чи видавництва. Книжку дозволяють читати протягом 1 місяця.

 

Повідомляється, що в приміщенні бібліотеки також надають послуги для іноземців: консультація і оформлення тих чи інших документів .

 

Також українська бібліотека на території Італії є у Флоренції, з якою, як повідомляють у «Ucraina Più – Milano APS», відбувається обмін досвідом.

 

Ucraina Più — Milano APS — культурна асоціація в Мілані. Її президенткою є Ірина Луць. 

 

Нагадаємо, минулого року в одній з бібліотек Брюсселя також заснували публічну колекцію українських книжок, а у 2020-му в Кракові запрацювала українська книгарня-кав’ярня.

Оригінал статті на Suspilne: У Мілані відкрили українську бібліотеку

Додати коментар

Перед доданням нового коментаря впевніться будь ласка що він конструктивний і не ображає почуттів та гідності осіб, яким він призначений.

Ім'я*
Email* (не буде опублікований)
*
* - поля обов'язкові для заповнення

Блог

90-ті, нульові й непокаране зло у романі «Хазяїн» Маркіяна Камиша

Маркіян Камиш — добре відомий читацькій спільноті як сталкер і автор романів про Чорнобильську зону. У його новій книзі «Хазяїн» не буде Чорнобиля, але будуть ландшафти української Півн

У Харкові перейменували вулиці на честь Семенка, Йогансена й Ушкалова

У Харкові перейменують 48 вулиць та 3 станції метрополітену. Про це повідомили на сайті Харківської міської обласної адміністрації.
На мапі Харкова будуть зокрема такі вулиці:

 вул. Гр

У Києві музей Булґакова знову облили червоною фарбою

19 липня будівлю Київського літературно-меморіального музею Булґакова облили червоною фарбою. Про це музей повідомив на своїй фейсбук-сторінці.
«Замість поваги до закону, участі у грома

Завдяки проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати 20 тисяч книжок

У межах всеукраїнського проєкту «Вільні читають українською!» вдалося зібрати близько 20 тисяч книжок для поповнення бібліотек та створення мобільних книжкових куточків у 6 деокупованих

У Мелітополі росіяни незаконно утримують журналістку Ірину Левченко

Журналістку з Мелітополя Ірину Левченко незаконно утримують в одній з катівень у місті. Про це повідомило медіа «Новини Приазовʼя».
За словами сестри журналістки Олени Руденко, Ірину дв

Перейти до блогу

Нові автори

Микита Рижих

Переможець міжнародного конкурсу “Мистецтво проти наркотиків”, конкурсів “Витоки”, “Шодуарівська Альтанка”, бронзовий призер фестивалю “Каштановий будинок”, лауреат літературного конкурсу ім. Тютюнника, VIII конкурсу VivArt, друге місце VІІІ конкурсу української поезії та пісні ім. Марини Брацило. Номінант на Pushcart Prize, фіналіст конкурсу “Кримський інжир”.

Роксолана Жаркова

Роксолана Жаркова – українська письменниця, есеїстка, літературознавиця, кандидатка філологічних наук. Феміністка, дослідниця жіночого письма. Випускниця філологічного факультету Львівського національного університету ім. Івана Франка. Учасниця, фіналістка і переможниця багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів. Лауреатка кількох літературних премій. Авторка поетичних збірок «СлухаТИ – море: просто собі вір[ші]» (2015), «Руками-словами» (2017), «Всі мої птахи» (2019), книги новел і […]

Ольга Калуга Кількість робіт: 4 Андріана Муха Кількість робіт: 1 Олександр Забродський

Мої ресурси: Instagram Telegram Patreon Twitter Youtube Facebook

Перейти до "Нові автори"